Több magyarlakta járás településein választanak polgármestert vagy képviselőt, de a karanténban lévők mozgó urnával se vehetnek rész

2021. május 15. - 11:48 | Régió

Szombaton országszerte 30 településen tartanak időközi választást, mely során polgármestert vagy képviselőket választanak a helyi testületbe.

Több magyarlakta járás településein választanak polgármestert vagy képviselőt, de a karanténban lévők mozgó urnával se vehetnek rész
Illusztráció

Azok a választók, akik karanténban vannak, nem mehetnek el a választóhelyiségekbe és a mozgó urnát sem vehetik igénybe. A belügyminsztérium érvelése szerin közegészségügyi okból korlátozott a személyi szabadságuk, ami akadályozza a választáson való részvételhez való jogukat. Az erről szól információt a Regionális Közegészségügyi Hivatalok az önkormányzatok rendelkezésére bocsátják, ezt pedig feltüntetik a szavazókat tartalmazó listákon.

A magyarok által sűrűbben lakott járásokból a következő településeken választanak polgármestert: Éberhard (Szenci járás), Rárósmúlyad (Nagykürtösi járás), Kürtösújfalu (Nová Ves - Nagykürtösi járás), Nandraž (Nagyrőcei járás), Korláti (Rimaszombati járás).

Képviselőt vagy képviselőket a következő magyarok által lakott járásbeli településeken választanak: Bajka, Alsószecse (Dolná seč), Jesenské, Töhöl (mind a négy Lévai járás), Csiffár (Nyitrai járás), Veszverés (Gemerská Poloma - Rozsnyói járás)

(TASR)