Több majomhimlős beteget találtak Szlovákiában

2022. augusztus 19. - 15:29 | Belföld

A héten két új majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában.

Több majomhimlős beteget találtak Szlovákiában
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az igazolt megbetegedések száma így összesen 12-re nőtt. A TASR-t Ján Mikas országos tiszti főorvos tájékoztatta.

Mindkét fertőzött 20 és 59 év közötti. „Sem a két új eset között, sem a korábbi fertőzésekkel nem találtak összefüggést” – magyarázta.

Az ÚVZ rámutatott: aránylag alacsony esetszámról van szó, úgyhogy a terjedésre vonatkozóan még nem lehet megbízható következtetéseket levonni.

„Egyelőre minden olyan személy, akinek laboratóriumban igazolták a majomhimlős fertőzést, középkorú. Ketten a 18-29 éves, heten a 30-39-es, és hárman a 40-49-es korosztályba tartoznak” – pontosított a tiszti főorvos.

Az ÚVZ két összefüggő esetről tud, a többi megbetegedés között eddig nem találtak összefüggést. Az esetek felében az érintettek azt közölték, hogy a megelőző időszakban olyan személlyel kerültek szoros kapcsolatba, akinek nem ismerték az egészségi állapotát. Az ÚVZ arra figyelmeztet, hogy a betegség szoros kapcsolat útján terjed, amely nem feltétlenül jelent szexuális kapcsolatot. A megfertőződés tárgyakon keresztül is terjedhet.

A majomhimlő vírusos, zoonózisos betegség. Lappangási ideje általában 6-13 nap, de 5-21 nap között is mozoghat. Tünetei kezdetben az influenzára hasonlítanak. A fertőzött lázas, fáradt, izomfájdalmai és hidegrázása van, később jelentkeznek a kiütések. A fertőzés állatokról terjedhet át az emberre, a fertőzött személy tovább terjesztheti, tárgyak érintésével is terjed.

TASR

Címkék: majomhimlő