Több millió euróból pofozzák ki a sürgősségit és a sebészetet a dunaszerdahelyi kórházban

Több millió eurós dotációt nyert el a dunaszerdahelyi kórház is az euróalapokból, melyből több osztály felújítására jut pénz.

Több millió euróból pofozzák ki a sürgősségit és a sebészetet a dunaszerdahelyi kórházban
Illusztrációs fotók: Paraméter

„Három éven belül modern sürgősségi betegfelvételi osztály létesülhet a dunaszerdahelyi kórházban, emellett átépítik az intenzív betegellátással és a sebészettel foglalkozó részlegeket” – áll a kórházat működtető Svet zdravia hálózat sajtóhírében.

Minderre abból a 3,1 millió euróból kerülhet sor, amelyet az egészségügyi minisztérium által kiírt pályázaton keresztül nyert el a kórház vissza nem térítendő támogatásként.

A pénz egy részét egy modern sürgősségi betegfelvételi részleg kialakítására fordítják, mely felváltja az ambuláns rendelők jelenlegi rendszerét. Bock Sylvia kórházigazgató elmondása szerint az egész egy teljesen új koncepció alapján működik majd.

„A beérkező pácienseket az állapotuk súlyossága vagy a beavatkozás sürgőssége alapján egy szolgálatot teljesítő nővér vagy mentős osztja majd szét öt csoportba. Jelenleg, ugye, leginkább érkezési sorrendben látják el őket, az új rendszer beiktatásával azonban a súlyosabb állapotban lévők prioritást élveznek majd” – magyarázta.

Közölte, hogy az új sürgősségi a recepcióból, váróteremből, hat várakozásra szolgáló fekvőhelyből, továbbá ambuláns és beavatkozási részből áll majd.

Kapcsolódó cikk:
Három évet kell várni a galántai kórház új sürgősségi osztályára

Annak érdekében, hogy megnöveljék a páciens megmentésének esélyeit, a sürgősségit közvetlenül összekapcsolják majd a rádiodiagnosztikai rendelőkkel, a közelében pedig kialakítanak egy új aneszteziológiai és intenzív ellátási részleget, mellyel ugyancsak együttműködhetnek, és adott esetben alkalmazhatják a berendezéseiket a betegellátásban.

Ez a részleg az OAMIS (oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti) nevet kapja, és tulajdonképpen a már említett kettőn kívül a neurológiai, sebészeti és belgyógyászati részlegek összekapcsolását is magába foglalja.

„Ezáltal egy helyen koncentrálódik majd minden olyan páciens, aki intenzív ellátást igényel, miközben folyamatosan egy több szakorvosból álló csapat foglalkozik majd velük, így biztosítjük a magasan specializált egészségügyi ellátást” – fogalmazott az igazgatónő.

Az EU-s támogatásból alakítanak ki egy sebészeti klasztert, amely a sebészeti és a traumatológiai osztályokat vonja össze. Ennek köszönhetően a tervek szerint hatékonyabban kihasználható a két osztály személyzete, műtőtermei és berendezései. Bock Sylvia kifejtette, hogy ugyan az orvosok és a nővérek is ezáltal egy központi helyiségben dolgoznak majd, ám mindkét osztálynak lesz egy-egy főorvosa.

A kórház közlése szerint a támogatásról szóló szerződést az elkövetkezendő hetekben írják alá, a rekonstrukciós munkálatok pedig várhatóan három évig tartanak majd.

„A dunaszerdahelyi kórház kiterjedt vonzáskörzettel rendelkezik, és komplex egészségügyi ellátást nyújt egy helyen. Az elkövetkezendő három évben várható átalakítások és az új berendezések megvásárlása segít javítani a betegellátáson, egyúttal komfortosabb környezetet kínál a pácienseknek” – szögezte le az igazgatónő.

(SzT)