Több milliós pert nyert meg Marián Kočner Pavol Rusko és a Markíza ellen

2018. április 26. - 17:33 | Belföld

A kétes hírű vállalkozó a másik, egykor politikusként tevékenykedő hírhedt személyiség ellen nyert pert.

Több milliós pert nyert meg Marián Kočner Pavol Rusko és a Markíza ellen
Marián Kočner (Fotó: TASR)

A Pozsonyi V. Járásbíróság bírónője, Zuzana Maruniaková helyt adott Kočner keresetének, melyben 8,3 millió euró értékű váltóinak kifizetését követelte - tudta meg az Aktuality.sk.

Kočner egy régi követelést húzott elő a szekrény aljáról, amiről korábban senki nem tudott. Eszerint Pavol Rusko még a Markíza társtulajdonosaként és igazgatójaként több millió euró értékben állított ki váltót számára. A bíróság döntése alapján pedig ezt, továbbá a 6%-os kamatot most Ruskónak vagy a Markízának meg kell térítenie.

Az ítélet nem jogerős, és várhatóan ezzel az ügy még nem ér véget. A mostani 8,3 millió euró egyébként a követelt összegnek mindössze egy része. Összesen három perben 42 millió euróról van szó.

Ha Rusko nem tud fizetni, akkor a Markízának kell, amely szerint viszont a váltók hamisak. Kočner ugyan Ruskót perelte, de a Denník N közlése szerint utóbbi inkább a szövetségesének mutatkozott, míg a Markízának kellene kezeskednie a váltókért. A tévétársaság azonban a per elejétől fogva óriási csalást emlegetett.

Előhalásztak valamilyen hivatalos dokumentumot 2000-ből, amelynek segítségével azt próbálják igazolni, hogy Rusko aláírása akkoriban teljesen máshogy nézett ki, mint amilyen a váltókon szerepel. A Markíza szeretné bizonyítani, hogy a váltók nem akkoriban születtek, amikor Rusko a tévé igazgatója volt, hanem sokkal később. A bírónő ugyanakkor elutasította minden tnúra vonatkozó javaslatukat.

A Markíza ügyvédje, Tomáš Kamenec furának találta, hogy maga Rusko hogyan viselkedett a tárgyalás során. A Markíza ugyanis azt próbálná bizonyítani, hogy Rusko aláírása hamis, ő viszont éppen ellenkezőleg. Ügyvédje az aláírását igazolta, egyúttal a Markíza érveit vetette el, pedig azok Rusko mellett szólnak. Elsősorban ugyanis Ruskónak kellene fizetnie, és csak másodsorban a Markízának.

A várakozásaik azonban úgy néznek ki, hogy Rusko valószjnűleg nem tudna fizetni, kezesként pedig így a Markízának kellene.

A bírónő, Zuzana Maruniaková a döntését azzal alapozta meg, hogy Rusko elismerte az aláírás eredetiségét.

(Aktuality.sk/Denník N/parameter)