Több mint 10 ezer lőfegyvert és fegyvertartozékot vásároltak vissza Új-Zélandon egy hét alatt

2019. július 22. - 12:31 | Külföld

Több mint 10 ezer lőfegyvert, fegyveralkatrészt és -tartozékot szolgáltattak be az új-zélandiak a márciusi christchurchi vérengzés nyomán indított fegyvervisszavásárlási program első hetében - ismertették hírügynökségek hétfőn a rendőrségi összesítést. 

A fegyvertartási törvény áprilisban elfogadott módosítása betiltotta a többi között a legtöbb félautomata lőfegyverek, a félautomata fegyverré történő átalakításához szükséges alkatrészek és a bizonyos mennyiség felett fegyverkészlet birtoklását is.

A tulajdonosok december 20-ig adhatják le a fegyvereiket, a kormány 208 millió új-zélandi dolláros alapot hozott létre, hogy az eredeti érték 95 százalékának megfelelő összeggel kártalanítsák őket.

A visszavásárlást négy hónappal azután szervezték meg, hogy egy félautomata fegyverekkel felfegyverzett férfi két mecsetre támadt a pénteki imanapon a Déli-szigeten fekvő Christchurchben, és 51 embert gyilkolt meg.

A fegyvervisszavásárlási program július 13-án vette kezdetét, és egy hét leforgása alatt több mint 2000 ember adott le 3275 lőfegyvert, 7827 alkatrészt és tartozékot több mint 6 millió új-zélandi dollár értékben.

Karyn Malthus rendőr-főfelügyelő közölte, hogy Aucklandban több száz fegyvert adtak le. "A fegyvertartók reagálása az eseményre nagyon kedvező volt" - hangsúlyozta közleményében.

Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette közben, hogy a jövőben a fegyvertartóknak lajstromba kell vetetniük a fegyvereiket. A tízéves fegyvertartási engedély időtartamát ötre csökkentik, az Új-Zélandra látogatóknak tilos lesz a fegyvervásárlás, jegyzékbe veszik az országban működő fegyverklubokat, amelyek számát 260-ra becsülik. A rendőrségnek több hatásköre lesz a nem megfelelő magaviseletű fegyvertartók ellen fellépésben.

A március 15-i christchurchi mészárlások vádlottja, Brenton Tarrant négy fegyvert és hozzávaló lőszert vásárolt 2017 decembere és 2018 márciusa között a Gun City internetes áruházban - közölte márciusban David Tipple cégtulajdonos. Tarrant, aki májusban állt a bíróság, tagadta, hogy bűnös lenne.

Az ötmilliós Új-Zéland a polgári személyek által birtokolt tűzfegyverek világlistáján a 17-ik a Small Arms Survey független svájci kutatóintézet szerint.

(MTI)