Több mint 100 traktorral vonulnak fel a tiltakozó csallóközi gazdák a 63-as főúton!

Csütörtökön nagyszabású figyelmeztető felvonulásra kerül sor a Csallóközben, Medvétől Somorjáig.

Több mint 100 traktorral vonulnak fel a tiltakozó csallóközi gazdák a 63-as főúton!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

„Miután meghiúsult az országos felvonulás és időhiányra hivatkozva nem fogadott minket a miniszter asszony, megelégeltünk mindent! Úgy határoztunk, hogy valamilyen megmozdulást szervezünk” – szögezi le felhívásában Beringer Árpád, a demonstráció szervező bizottságának elnöke.

A szervező bizottság egy másik tagja, Soóky Péter portálunkon közzétett blogbejegyzésében két héttel ezelőtt felvázolta, mi volt a tervezett, de elmaradt demonstráció témája: egy több pontból álló követeléscsomag – állami támogatás, aszályos évekre létrehozott kártérítési alap, olcsóbb üzemanyag, kedvezményes hitelek formájában. Majd írt arról is, hogy a követeléscsomag mellett/helyett mik is tulajdonképpen a mezőgazdászok aktuálisan legtöbb gondot okozó problémái, összefoglalva.: az állam és az érdekszervezetek (kamarák) nem nyújtanak kellő segítséget az adminisztráció útvesztőjében elvesző gazdálkodóknak.

A teljes kommentár elolvasható alább:

Egy elmaradt gazdatüntetés margójára

A mostani felvonulás kapcsán két konkrét követelést fogalmaztak meg a gazdák, az egyik a földkiméréshez való jogot, továbbá a pótföldekkel kapcsolatos teendők, ami idei év elején hatalmas káoszt okozott a csereföldek tulajdonosa, illetve megművelői között.

A gazdák két követelése így hangzik:

  • Eltörölni az ötvenegy százalékos többségi jogot a földkimérésre.

  • A pótföldek jelenlegi használati státusza maradjon a földrendezésig. A földrendezés mielőbbi elvégzése.

Terveik szerint csütörtökön reggel 9.00-kor indulnának a gazdák traktoraikkal a medvei benzinkúttól a 13-as úton Nagymegyer felé, ott rákanyarodnak majd a 63-as útra, majd azon haladnak tovább egészen Somorjáig, ahová valamikor dél környékén érkeznek meg. Az indulásnál mintegy 50-en lesznek, míg útközben várhatóan több tucatnyian csatlakoznak. A gazdák várakozása szerint hozzávetőlegesen 140-en gyűlhetnek össze.

A felvonulás során a traktorok 20 km/órával haladnak majd, 3-4 jármű alkotta csoportokban, miközben az ilyen csoportok közt hagynak kb. 30 méteres távolságot.

A felvonulás értelemszerűen fennakadásokat okozhat a közúti forgalomban, egy-egy ponton a rendőrség irányítja majd a forgalmat.

„Jó lenne, ha más régióban is tudnának valami figyelemfelkeltést szervezni, vagy akár csatlakozni!” – jegyezte meg felhívásában a szervező bizottság elnöke.

(SzT)