Több mint 11 ezer feltételezett mellékhatást regisztrált a ŠÚKL a COVID-oltás beadása után

2022. május 2. - 16:25 | Belföld

Szombatig (április 30.) 11 058 feltételezett mellékhatást regisztrált a koronavírus elleni védőoltások beadása után az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL). Az összes bejelentett eset közül 1686-ot minősítettek súlyosnak – tájékoztatott honlapján a ŠÚKL, és emlékeztetett arra, hogy a bejelentett esetekről készült statisztikát havi rendszerességgel közzéteszik.

Több mint 11 ezer feltételezett mellékhatást regisztrált a ŠÚKL a COVID-oltás beadása után
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az intézet összesen hét, a védőoltással egyenes összefüggésben levő halálesetet tart nyilván, ezek közül négy esetet lehetségesnek, hármat pedig valószínűnek minősítettek. „Más esetekben, beleértve néhány olyat, amellyel a sajtó is foglalkozott, kizárták az összefüggést" - tette hozzá az intézet.

A ŠÚKL emlékeztet arra, hogy a COVID-19 megelőzésére szánt vakcinát izomba fecskendezik, és a beadást követő órákban vagy napokban kisebb vagy közepes intenzitású reakciók előfordulhatnak, de ezek néhány napon belül megszűnnek. A mellékhatások előfordulása és intenzitása számos tényezőtől függ, például az egyén általános egészségi állapotától, életkorától, az általa szedett gyógyszerektől, az immunválaszától vagy a beoltott személy pszichés állapotától.

TASR