Több mint 1200 hibát találtak, a PS/Spolu panaszt tett az Alkotmánybíróságon a választások miatt!

2020. március 11. - 16:44 | Belföld

Az Alkotmánybíróságnak 90 napja van arra, hogy döntést hozzon.

Több mint 1200 hibát találtak, a PS/Spolu panaszt tett az Alkotmánybíróságon a választások miatt!
Elöl Michal Truban és Miroslav Beblavý, a koalíció két pártjának azóta már lemondott elnöke (Fotó:TASR)

A parlamenti választásokon koalícióként induló PS/Spolu panaszt tett az Alkotmánybíróságon a választási eredményekben fellelt hibák miatt. Beadványukban emlékeztetnek a több helyről, szavazókörből jelzett hiányzó preferenciaszavazatokra, továbbá a külföldről szavazók szavazatainak megérkezésével kapcsolatos hiányosságokra, illetve a koalíciók esetében érvényes magasabb bejutási küszöbre is.

A PS/Spolu tíz nap alatt a hivatalos választási eredményekben több mint 1200 hiányosságról kapott panaszt a polgároktól, noha ezek a hiányosságok több pártot is érintenek. Olyan hibákról van szó, amikor valaki észrevette, hogy a szavazókörben, ahol leadta szavazatát, az eredmények szerint nem kapott egyetlen szavazatot sem bizonyos jelölt, vagy kevesebbet kapott, mint amennyiről tudja, hogy kapnia kellett volna.

Martin Dubéci, a PS titkára és elnökségi tagja szerint éppen a panaszok nagy számára való tekintettel fordultak az Alkotmánybírósághoz. Állítása szerint ők az egyedüliek, akik ezt megtehetik, mivel ők indultak a választásokon, míg hiányosságokra felfigyelő polgárok nem.

Bíznak benne, hogy adott esetben, a választási eredmények ellenőrzésekor még meglehet az a 926 szavazat, amire szükségük volna a parlamentbe való bejutáshoz. A PS/Spolu-ra több mint 200 ezren szavaztak, amivel 6,96%-os eredményt értek el.

A beadványukat jóváhagyta mindkét párt elnöksége, annak megtárgyalásánál pedig Pavel Nechala jogász fogja őket képviselni, aki a 31. volt a Spolu listáján.

A koalíció hozta létre a kontrola2020.sk című weboldalat, ahová várták a polgárok panaszait az eredményekkel kapcsolatban. Mindenkitől kérték a nevét, e-mailcímét és a telefonszámát, valamint egy nyilatkozatot, hogy az általuk megadott adatok valósak. Dubéci szavai szerint őket is meglepte, mennyien jelentkeztek.

A PS/Spolu az 5998 szavazókörből 631-ben kér újraszámlálást. Dubéci szerint ugyan a preferenciaszavazatok hiánya nem jelenti azt, hogy a pártlistára leadott szavazatot nem számolták be, de ezt kizárni sem tudják.

Emellett olyan esetekről is tudnak, hogy bizonyos községeknek címzett leveleket a község nem vett át, ott áll a postán, és ezek között is vannak külföldről leadott szavazatok, melyeket így nem számoltak be a végeredménybe. A külföldi szavazatok tekintetében a PS/Spolu kapta a legtöbbet.

Előfordult olyan is, hogy bizonyos szavazóhelyiségben nagyon nagy a különbség a kiadott és a leadott borítékok között. Pozsonyban például találtak egy olyat, ahol ez a szám eléri a 210-et.

A koalíciókra érvényes bejutási küszöböt pedig amiatt támadják, mivel szerintük azzal több párt visszaél, és egy listán indítják több párt jelöltjét. Ilyen volt egyébként a választások győztese, az OĽaNO, de az ĽSNS és az SaS is.

A PS/Spolu közölte, nem vonják kétségbe a választások eredményét és nem hiszik, hogy valamiféle összeesküvés folyt volna ellenük, csak szeretnék, ha beszámítódnának az eredménybe azok a szavazatok, amiket a választópolgárok leadtak.

(Denník N)