Több mint 130 emberrel végeztek feltételezett dzsihadisták

2022. június 21. - 09:28 | Külföld

Több mint százharminc polgári személyt öltek meg a hét végén Mali középső részén, a kormány a gyilkosságokkal az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz csatlakozott dzsihadistákat vádolja.

Helyi képviselők szerint rendszeresen követnek el tömeggyilkosságokat Diallassagouban és Bankass Cercle közigazgatási egység másik két településén. Ez a terület a Száhel-övezetet évek óta vérbe borító erőszak egyik fő góca.

Nouhoum Togo bankassi önkormányzati képviselő szerint az áldozatok száma jóval magasabb lehet, mint a kormány által hétfőn közölt százharminckettő.

A képviselő az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a térségben két hete a hadsereg hadműveletet hajtott végre, amelynek során a katonák összecsaptak a dzsihadistákkal, akik több tucatnyian motoron tértek vissza, hogy bosszút álljanak a lakosságon.

Hozzátette, a fegyveresek mintegy száz férfit elhurcoltak, akiket két kilométerrel odébb agyonlőttek. A kormány az Amadou Koufa vezette Katiba Macina nevű dzsihadista szervezet számlájára írja a támadásokat.

Amióta a szervezet 2015-ben csatlakozott az al-Kaidához, Mali középső részében gyakoriak a dzsihadista túlkapások. A terület nagy része kicsúszott a központi kormány ellenőrzése alól.

2020 óta a szélsőséges csoportoknak tulajdonított támadásokban megölt polgári személyek száma megduplázódott a Száhel-övezet középső részén egy nyugat-afrikai civil szervezeteket tömörítő szövetség csütörtökön közzétett jelentése szerint.

Egy márciusban közzétett ENSZ-jelentés szerint közel 600 civil halt meg 2021-ben elsősorban dzsihadista szervezeteknek, valamint önvédelmi milíciáknak és a fegyveres erőknek tulajdonított támadásokban.


MTI