Több mint 1400-an tartanak káosztól és ovik megszűnésétől Dunaszerdahelyen!

2016. november 29. - 21:38 | Régió

Leadták a városházán a petíciós íveket az óvodai és étkezdei centralizáció ellen aláírásgyűjtéssel tiltakozó szülők.

Több mint 1400-an tartanak káosztól és ovik megszűnésétől Dunaszerdahelyen!
Fotó: Paraméter

A petícióval a városi önkormányzat szeptemberi ülésén jóváhagyott határozat ellen emelték fel szavukat, melynek része, hogy a jelenlegi kilenc óvodát kiemelnék az oktatási intézmények hálózatából, majd négynek közülük önálló jogalanyiságot biztosítva, ötöt pedig ezekhez kihelyezett tagozatként hozzárendelve működtetnének tovább. A jóváhagyott határozat januártól lépne érvénybe.

Az önkormányzat további terve az iskola- és óvodakonyhák hálózatának optimalizációját érinti. Októberben felállítottak egy bizottságot, mely az étkezdék állapotának felmérését követően intézkedéseket javasol majd a képviselő-testületnek. Horváth Zoltán alpolgármester erről októberben bővebben is beszélt portálunknak.

A szülők ugyanakkor októberben elindították második aláírásgyűjtésüket az ügyben. Az első petíciót szeptemberben nyújtották be, ez hozzávetőlegesen 1200 aláírást tartalmazott, a városi képviselő-testület viszont egyebet nem kezdett vele, csak tudomásul vette. Az akkori vélemények szerint a petíciót a tájékozatlanság és az információhiány szülte, a szülők azonban ez ellen tiltakoztak. Egyikük az önkormányzati ülésen is felszólalt, kijelentve, hogy amellett tették le a voksukat, hogy kilenc jogalanyisággal rendelkező ovi létesüljön, és ne négy.

A második aláírásgyűjtés során néhány helyen információink szerint akadályokba ütköztek a szülők, mint megtudtuk, nem mindenhol vették ezt jó néven.

Összesen 1434-en írták alá – tudtuk meg Horváth Zsuzsától, az egyik fő kezdeményezőtől.

„Mindenképpen folytatjuk a tiltakozást. Úgy látjuk, érdemes, mert a szülők, akiket mi megszólítottunk, mind ugyanazon a véleményen vannak. Nem kellett senkinek semmit magyarázni. Nem hisszük, hogy ez a legjobb megoldás”

– szögezte le.

A petíció benyújtását megerősítette Horváth Zoltán alpolgármester is, aki az étkezdék ügyében felállított szakbizottság elnöke is.

„Természetesen mindenkinek szíve-joga az érzései, benyomásai, tapasztalatai alapján bármi ellen tiltakozni, ezt a jogot senkitől nem lehet elvenni. Az egész változás lebonyolítása azonban még formálódik. Még nagyon korai lenne arról nyilatkozni, hogy milyen lesz mindez a jövőben”

– húzta alá.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a szülők attól tartanak, hogy a kihelyezett óvodák számára egyfajta alárendelt szerep jut majd. „Ezzel elveszítenék a saját oktatási ideológiájukat, karakterüket, ami alapján a szülők kiválasztották az óvodát gyermekük számára” – fogalmaznak petíciójukban.

Horváth Zsuzsa ennek kapcsán kifejtette, hogy ugyan az önálló jogalanyiságot kapó óvodák szabadon dönthetnek majd a pénzügyeiket illetően, és maguk pályázhatnak, nem kell a városházára várniuk, de van itt egy kis bibi. „Az óvodák összevonásával a pályázati pénz is esetenként két-három felé osztódna. Nem értjük, miért nem lehet mindegyiknek jogalanyisága, ami ezt a helyzetet is megoldaná” – mondta.

Úgy véli, egy igazgatóság nem biztos, hogy elbírna kettő, vagy adott esetben három külön helyszínen működő óvodával, és véleménye szerint onnantól kezdve elindulhatnak egyik vagy másik megszüntetése irányába.

A centralizáció összefüggésben a felállított bizottság tagjai látogatást tettek a csehországi Hradec Královéban.

„Jobb és modernebb rendszerekkel szembesültünk, és fájó szívvel konstatáltuk, hogy hol tartanak hozzánk képest. Voltunk olyan iskolában, oviban ahol főznek, olyanban, ahol főznek és kiszállítanak, illetve olyanban is, ahol nem főznek, csak kiadnak. Mindegyik rendszer tökéletesen működött a 21. századi modern konyhatechnológiával”

– hangsúlyozta.

Hozzátette, bárhol is jártak, a helyiek mindegyik rendszerrel elégedettek voltak, ott is, ahol főztek és ott is, ahol csak készen kapták. „Szóval létezik erre működőképes modell, de az távol áll attól, ahol a mi konyháink jelenleg tartanak” – húzta alá.

A tiltakozó szülőket képviselő Horváth Zsuzsát ugyanakkor nem győzik meg az étkezdékkel kapcsolatos tervek. Mint fogalmazott, számos gyakorlati hátulütője van az ételek kiszállításának az egyes óvodai étkezdékbe. Ezek közt említette a higiéniát, illetve azt is, hogy ételkiadás esetén a sokadik gyermek már egy kihűlt ételt kaphat ugyanabból az edényből.

"A modernizáció az városvezetés feladata, és már az eddigiekben is véghezvihették volna. Mi nema modernizáció, hanem a centralizáció ellen vagyunk"

- szögezte le.

„Nem szeretném, ha bárki felesleges feszültséget keltene. Bizonyára a tiltakozók is jót akarnak, mi is a legjobbat, és biztosan eljutunk egy ilyen megoldáshoz”

– szögezte le Horváth Zoltán.

A városvezetés kedden egy héttel elhalasztotta az erre a napra tervezett képviselő-testületi ülést. Számos fontos napirendi pont, többek között a városi költségvetés tervezete is ezáltal egy későbbi időpontban kerül megtárgyalásra. Úgy tudjuk, az óvodacentralizációnak is köze van a halasztáshoz. Egy hét múlva ugyanakkor már a ma leadott petíció is napirendre kerülhet.

(para)