Több mint 1400 tüntetőt vettek őrizetbe Navalnij tárgyalásának napján

2021. február 3. - 08:47 | Külföld

Az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus perének keddi tárgyalása és az ítélet kihirdetését követő spontán tüntetések alatt.

Több mint 1400 tüntetőt vettek őrizetbe Navalnij tárgyalásának napján
Fotó: TASR/AP

Moszkvában 1145, Szentpéterváron pedig 246 embert vettek őrizetbe. A rendőrség a fellépés során az ellenzéki média helyszíni jelentései és a részvevők felvételei szerint gyakran erőt és kényszerítő eszközöket - gumibotot és elektromos sokkolót - alkalmazott.

Az illetékes moszkvai bíróság kedden letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést, a büntetés feltételeinek szisztematikus megszegése miatt. A szabadságvesztésbe beszámít majd az az idő, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a ténylege büntetés két év 8 hónap. A politikus a tárgyaláson a felmentését kérte, a védői bejelentették, hogy fellebbezni fognak.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint Navalnij két gazdasági bűncselekménnyel kapcsolatban - az Yves Rocher- és a Kirovlesz-ügyben - rá kirótt büntetés alatt 60 alkalommal sértette meg a felfüggesztett szabadságvesztés feltételeit. A politikus tavaly, még a nyugati laboratóriumok által egyhangúlag megállapított mérgezését megelőzően hat alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a büntetésének végrehajtását felügyelő hatóságnál.

A bíróság elvetette Navalnij védőinek azt az érvét, hogy nem lehet letöltendőre változtatni egy olyan felfüggesztett szabadságvesztést, amelynek a hatálya tavaly év végén lejárt.

A testület rámutatott, hogy az elítélt még annak érvényessége alatt megtagadta, hogy ellenőrzésre jelentkezzen.

Közben több politikus is Alekszej Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelte. Emmanuel Macron francia elnök Twitter-bejegyzésében azt írta: "Alekszej Navalnij elítélése elfogadhatatlan".

Egy politikai nézetkülönbség soha nem tekinthető bűncselekménynek - hangsúlyozta a francia államfő, aki az ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette. "Az emberi jogoknak, akárcsak a demokratikus szabadságjogoknak a tiszteletben tartása nem alku kérdése" - tette hozzá.

Hasonlóan határozott állásfoglalást tett közzé Twitter-fiókján Joseph Borrell. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott: "Alekszej Navalnij elítélése ellenkezik Oroszországnak a jogállamisággal és az alapvető szabadságjogokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásaival".

Borrel figyelmeztető szavait moszkvai látogatása előtt négy nappal intézte az oroszországi vezetőkhöz. Cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy a látogatás esetleg elmarad. Hangsúlyozta: éppen ellenkezőleg ez a látogatás a történtek tükrében még nagyobb fontosságot nyer, mert ebből az alkalomból "erőteljes üzenetet" közvetíthet az emberi jogok témájában. Borrel egyébként azt kérte majdani vendéglátóitól, hogy látogatása során láthassa Navalnijt.

A német külügyminiszter Heiko Maas szerint súlyos csapás a szabadságjogokra és a jogállamiságra Alekszej Navalnij elítélése és azonnal szabadon kell bocsátani".

A német diplomácia vezetője rámutatott, hogy az illetékes moszkvai bíróság egy olyan ítéletet változtatott még keményebb büntetést előíró döntésre, amelyről az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben megállapította, hogy önkényes, és el is marasztalta miatta az orosz államot.

Litvánia és Lettország uniós szankciókat sürgetett Oroszországgal szemben.

"Az Európai Unió és Oroszország párbeszéde immár csak a szankciók nyelvén lehetséges"

- hangoztatta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek a keddi ítélethirdetést követően.

"Ha a közösség nem siet, Litvánia saját nemzeti büntetőintézkedéseket fog fontolóra venni"

- tette hozzá a tárcavezető.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter Twitter mikroblogján pedig arról írt, hogy "az EU-nak szankciókat kell kivetnie, az Európa Tanácsnak pedig cselekednie kell, mert mindez az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteinek megsértését jelenti".

Rinkevics az orosz ellenzéki vezető haladéktalan szabadon engedését követelte az őt elmarasztaló ítéletet pedig Oroszország megdöbbentő cinizmusának nevezte.

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter szerint Navalnijt egy kirakatperben ítélték el, az ítélet pedig borítékolható volt. Mint mondta, emögött az orosz ellenzék elhallgattatásának világos szándéka áll.

A szociáldemokrata politikus szerint újra napirendre kell venni a további szankciók elrendelésének kérdését a moszkvai vezetéssel szemben.

MTI