Több mint 1500 kutyát lőttek le tavaly, állítólag orvvadászat miatt

Kutyáját ne engedje magától 50 méternél messzebb!

Több mint 1500 kutyát lőttek le tavaly, állítólag orvvadászat miatt
Illusztrációs felvétel (TASR)

 

Azt a kutyát, mely egyedül, kíséret nélkül, nyakörv nélkül sétál az erdőben, a vadászőr lelőheti. Ezt a törvény engedélyezi számára. A kutyának ehhez nem is kell megtámadnia egy vadállatot sem.

A statisztikák szerint a 2018-as szezonban a szlovákiai vadászati ​​körzetekben 1526 kutyát lőttek le. Azt, hogy a lövések milyen körülmények között történtek, a statisztikák nem mondják ki, a kutyákat orvvadászként tüntették fel bennük.

A legtöbbet a Nyitrai régióban - 445, a legkevesebbet Pozsonyban – 24 lőttek le.

Zuzana Stanová, az Állatombudsman nevű kezdeményezés jogásza ezt a számot rendkívül magasnak tartja. Azt javasolja, hogy ahogyan a falvakban, úgy az erdőkben kóborló kutyákat is be kellene fogni, nem pedig lelőni azokat.

Az előző években az ilyen módon meglőtt kutyák száma még magasabb volt. 2017-ben ez a szám 2066 volt, egy évvel korábban pedig további négyszázzal több.

Zuzana Stanová szigorúbb feltételek kér meghatározni ez ügyben. A vadászatra vonatkozó törvénymódosítást azonban a képviselők tavaly nem fogadták el.

A meglőtt kutyák között főként olyanok vannak, melyek az erdőben vadásztak, vagy hússzabb ideig ott kóboroltak, állítja a vadászkamara igazgatója, Imrich Šuba.

„Egy tudatos ember nem fog lelőni egy kutyát csak azért, mert nincs nyakörve és messze van a gazdájától. A kutya egyszerűen csak elkóborolhat, nem kell feltétlenül felelőtlen állattartásról beszélni“- mondta.

Ennek ellenére az elmúlt években számos dühös kutyatulajdonos írását olvashattuk, akik mind arra paanszkodtak, hogy kutyájukat meglőve találták az erdőben.

sme.sk