Több mint 1,6 milliárd dolláros rekordáron kelt el Paul Allen Microsoft-társalapító műgyűjteménye

2022. november 11. - 21:13 | Kultúra

A művészeti árverések történetében soha nem látott összegért, 1,62 milliárd dollárért kelt el a néhai Paul G. Allen Microsoft-társalapító műgyűjteménye egy kétnapos árverésen New Yorkban, a manhattani Rockefeller Centerben.

Több mint 1,6 milliárd dolláros rekordáron kelt el Paul Allen Microsoft-társalapító műgyűjteménye
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Műgyűjtemények árverése esetében még soha gyűlt össze egymilliárd dollárt elérő összeg.

Az Allen-gyűjtemény legértékesebb darabjai már az első napon, szerdán este elkeltek együttesen valamivel több mint 1,5 milliárd dollárért, a csütörtök esti aukció 116 millió dollárt hozott.

Az árverésen "a művészettörténet 500 évét felölelő 155 mű mindegyike elkelt", az értékesebb művek 28 százalékát ázsiai vevők vásárolták meg - közölte záróközleményében a Christie's aukciósház.

Az aukción öt festmény is 100 millió dollárt meghaladó áron kelt el, amire még soha nem volt példa - közölte az aukciósház, emlékeztetve, hogy az árverések történetében eddig kettő volt az egyetlen aukción több mint 100 millió dollárért eladott művek legmagasabb száma.

Emellett 18 alkotó esetében - az ifjabb Jan Brueghel 17. századi flamand festőtől Edward Steichen 20. századi fotósig - született egyéni rekordnak számító leütési ár - sorolta a rekordokat az aukciósház közleménye.

A 100 millió dollárnál drágábban eladott festmények közül a legtöbbet, 149,24 millió dollárt Georges Seurat A modellek (kis változat) című, 1888-as alkotásáért ajánlottak - számolt be az árveréssel megbízott Christie's. A pointillista mester olajfestménye három meztelen nőt ábrázol. Korábban még sosem fizettek ennyit egy Seurat-alkotásért.

Paul Cézanne A Sainte-Victoire hegy című tájképéért 137,8 millió dollárt, Vincent van Gogh Ciprusok által határolt gyümölcsös című alkotásáért 117,2 millió dollárt, Paul Gaugin Anyaság II. című művéért pedig 105,7 millió dollárt fizettek. Gustav Klimt 1903-as alkotása, a Buchenwald (Bükkfaerdő) is rekordáron, 104,6 millió dollárért kelt el.

Az Allen-féle árverés jócskán felülmúlta a korábbi rekordot, a New York-i Macklowe-házaspár gyűjteményének a nagy rivális, a Sotheby's általi eladásából tavasszal befolyt 922 millió dollárt.

Az árverés előtt a kollekciót tízezrek tekintették a Christie's kiállítótermeiben szerte a világon - közölte Guillaume Cerutti, a New York-i székhelyű aukciósház elnök-vezérigazgatója.

Paul Allen, aki 1975-ben, gyermekkori barátjával, Bill Gatesszel alapította a Microsoft vállalatot, 2018-ban, 65 éves korában hunyt el rákbetegségben. Kívánságának megfelelően a műgyűjtemény eladásából származó bevételt karitatív célokra fordítják.

Allen 2009-en írásban csatlakozott a Giving Pledge mozgalomhoz, amelyek aláírói ígéretet tettek, hogy vagyonukk nagyobb részét jótékony célra fordítja. Akkoriban a Forbes magazin a világ 37. leggazdagabb embereként tartotta számon, és 13,5 milliárd dollárra becsülte a vagyonát.

A magánkollekciók kimagasló eredménye és Andy Warhol Shot Sage Blue Marilyn című Marilyn Monroe-portréjának 195 millió dollárért történt májusi értékesítése nyomán szakértők arra számítank, hogy az idei lesz a műkincspiac egyik legjobb éve.

(MTI)

Címkék: árverés, Paul Allen