Több mint 200 emberéletet követeltek az árvizek és földcsuszamlások Dél-Ázsiában

2020. július 20. - 14:53 | Külföld

Több mint 200 halálos áldozatuk van az áradásoknak és földcsuszamlásoknak Nepálban, Indiában és Bangladesben - jelentették hétfőn a helyi katasztrófavédelmi hatóságok.

Több mint 200 emberéletet követeltek az árvizek és földcsuszamlások Dél-Ázsiában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Nepálban a monszunesők okozta természeti katasztrófákban június 12-e óta 114-en haltak meg, nagyrészük földcsuszamlások miatt. Az országból szombat óta ismét heves esőzéseket jelentettek, a katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, országszerte szinte az összes folyóparti településen árvízriasztást adtak ki.

Bangladesben legalább 21 ember, köztük 16 gyerek halt meg, és több mint 2,6 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat hétfőig.

A kelet-indiai Asszám államban 84-en haltak meg, és majdnem 543 ezer embert telepítettek ki május vége óta, az árvizek elérték a közeli Bihar államot is, ahonnan szintén jelentettek halálos áldozatokat. A világ legnagyobb orrszarvú-populációjának otthont adó, Asszámban található Kaziranga Nemzeti Parkban 100 állat pusztult el.

A három ország hatóságai felhívták a figyelmet arra, hogy a térségben további esőzések várhatók az elkövetkezendő egy hétben, s csak utána lehet szárazabb időszakra számítani.

Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, amely júniustól egészen szeptemberig tart.

(MTI)

Címkék: árvíz, Ázsia