Több, mint 200 gyermek tanul majd magyar tannyelvű iskolában Komáromban

2021. április 12. - 17:38 | Régió

A járványhelyzet ellenére idén is problémák nélkül zajlott a beiratkozás az alapiskolákban Komáromban. Magyar tannyelvű iskolákban összesen 225, szlovák iskolákban pedig 158 tanuló kezdi meg a tanévet szeptemberben, bár a pontos számok még változhatnak az elkövetkező hónapokban.

Több, mint 200 gyermek tanul majd magyar tannyelvű iskolában Komáromban
A Munka Utcai Alapiskola (Fotó: Paraméter)

A magyar oktatási nyelvű iskolák igazgatóit kérdeztük pontosabb adatok reményében, illetve érdeklődtünk afelől is, hogy egyes intézmények milyen különlegességekkel, rájuk jellemző egyedi szolgáltatásokkal vagy tantervvel készülnek.

Az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatója, Majer Péter tájékoztatott bennünket, hogy a jelenlegi állás szerint egyelőre 79 diákkal számolnak, ebből 65 szeptemberben kezdi az iskolaévet, 12 tanulónak kértek halasztást és 2 gyermek törzsiskolás, tehát Magyarországon élnek, viszont szlovák állampolgárok. Az iskola három osztály megnyitását tervezi maximális létszámmal.

Jelenleg sportosztály is működik, 23 diák tanul az osztályban, ezen kívül öt asszisztens és egy speciális pedagógus áll rendelkezésre azon gyermekek számára, akik valamilyen tanulási zavarral küszködnek. További előnye az iskolának, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a szlovák nyelv oktatására, ami azt jelenti, hogy játékosan, főleg kommunikációra oktatják a tanulókat. Az elsődleges cél az lenne, hogy először beszélni tanuljanak meg az adott nyelven.

A Munka Utcai Alapiskolával kapcsolatban Károlyi Szikonya Judit igazgatónőt kerestük fel, aki kérésünkre elmondta, hogy 66 diák iratkozott be az intézménybe – ebből 11-en halasztást kértek –, valamint további 11 gyermek lép az ún. nulladik osztályból első osztályba.

Az iskola előnyei közé tartozik, hogy emelt óraszámban oktatják a matematikát, fizikát és angolt. Ez utóbbit már alsó tagozaton is, egyfajta szakkörként már az első osztálytól. Az állami oktatási programban meghatározott óraszámhoz képest egy órával többet biztosítanak a gyermekeknek. Ezen kívül a felső tagozatos tanulók bekerülhetnek az emelt szintű tananyaggal dolgozó osztályba, ami sok előnyt biztosíthat számukra a jövőben.

A Jókai Mór Alapiskolában 49 beiratkozót regisztráltak, ebből 5-en igényeltek halasztást.


A Marianum Egyházi Iskolaközpont (Az iskola felvétele)

A város egyházi iskolájába, a Marianum Egyházi Iskolaközpontba 31 jelentkező érkezett. Az iskola nagy hangsúlyt fektet a hagyományokra és jó számítástechnikai felszereltséggel rendelkezik. Mindemellett Madarász Róbert igazgató hozzátette, hogy egyházi iskoláról van szó, tehát a nevelési program is ehhez igazodik, valamint az óvoda, alapiskola és gimnázium biztosítja a gyermekek számára a folyamatos, állandó képzést hosszú éveken keresztül. Nem utolsó sorban saját kollégiummal is rendelkeznek.

Komáromban jelenleg három magyar tanítási nyelvű és három szlovák tannyelvű állami alapiskola működik, valamint egy egyházi intézmény.


(ha)