Több mint 250 év elteltével lekerül a pozsonyi Mihály-kapu tornyáról Mihály arkangyal szobra

2021. szeptember 20. - 11:32 | Régió

Több mint 250 év elteltével hétfőn (szeptember 20.) lekerül a pozsonyi Mihály-kapu tornyáról Mihály arkangyal szobra, mivel az egész épületet felújítják és a szobrot is restaurálják.

Több mint 250 év elteltével lekerül a pozsonyi Mihály-kapu tornyáról Mihály arkangyal szobra
Fotó: Pozsonyi Városi Múzeum

A műalkotást a Régi városházára viszik, átszállítását a járókelők is figyelemmel követhetik.

„Igazán kivételes alkalom közelről látni egy olyan szobrot, melyet a 18. század közepe óta nem mozdítottak el a helyéről, a több mint 50 méter magas torony tetejéről. Déli 12 órakor a Mihály-kaputól a Mihály utcán (Michalská) és a Nyerges utcán (Sedlárska) át viszik a Fő térre (Hlavné námestie) és a Régi városházára” - tette közzé az óvárosi önkormányzat.

Nyáron kezdődött a Mihály-kapu felújítása és 18 hónapig tart, restaurálják az épület összes szobrát és domborművét, és a kapu feletti ólomtáblát. A munkák befejeződése után új, állandó kiállítás nyílik a toronyban.

A Mihály-kapu a város egykori védelmi rendszerének legjobb állapotban fennmaradt része. A közé a három műemlék közé tartozik, amelyet a legtöbb turista keres fel a Pozsonyi Városi Múzeum (Múzeum mesta Bratislavy) igazgatása alá tartozó műemlékek közül.


(TASR)

Címkék: Pozsony, Mihály-kapu