Több mint 2600-an támogatták a somorjai adóhivatal megtartásáért indított petíciót

2022. szeptember 29. - 07:00 | Régió

Összesen 2640 aláírást gyűjtöttek szűk két hónap alatt a Somorja környéki települések önkormányzatai azért, hogy a Pénzügyi Hatóság ne szüntesse meg az adóhivatali kirendeltséget a városban.

Több mint 2600-an támogatták a somorjai adóhivatal megtartásáért indított petíciót
Fotó: Szinghoffer Mátyás, ill. a petíciós bizottság

Mint arról korábban beszámoltunk, július elején a Pénzügyi Hatóság igazgatója, Jiří Žežulka egy levélben tájékoztatta az adóhivatalok munkatársait, hogy költségoptimalizáció címén országszerte 13 adóhivatali kirendeltséget, köztük a somorjait teljesen megszüntetnek. Nagymegyeren nyolc évvel ezelőtt szűnt meg az adóhivatal kirendeltsége, Somorján az idei év végével tervezik bezárni, így a járásból mindenkinek Dunaszerdahelyre kellene majd bejárni.

„A beköltözések miatt inkább hivatalt kellene nyitni, nem elvinni” - reagált Őry Péter csallóközcsütörtöki polgármester, a petíció egyik kezdeményezője ezzel kapcsolatos megkeresésünkre augusztusban. Érvként felhozta azt is, hogy Somorján közel 500 adóalany jut egy adóhivatali alkalmazottra, míg akadnak olyan, meglévő kirendeltségek, ahol csak ennek a fele.

Orosz Csaba somorjai polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy Nagyszombatban arról tájékoztatták, hogy erre már 2015-2016 óta készülnek, amióta az adóalanyokkal nagyrészt elektronikus úton zajlik a kommunikáció,

A Somorja környéki polgármesterek alkotta petíciós bizottság (Orosz Csaba, Sojka Zoltán, Fehér Tibor, Karika József, Berner Lajos, Horváth Attila, Őry Péter) végül szeptember 22-én találkozott ismét Csallóközcsütörtökben, hogy összegezzék a petíciós íveket. "A júliusban indított petíciót összesen 2640 személy támogatta meg. A petíciót a mai napon postázták a besztercebányai székhelyű Pénzügyi Hatóságnak. A továbbiakban várjuk a fejleményeket és reméljük, hogy sikerül a somorjai fiókot megtartani" - jegyezte meg Őry Péter.

(SzT)