Több mint 300 eurós büntetést is kaphatnak majd azok a szülők, akiknek a gyereke túl sok igazolatlan órát halmozott fel

2023. január 25. - 08:15 | Belföld

A szülőnek ezentúl fizetnie kell majd azért, ha a tanköteles gyerekének túl sok az igazolatlan órája. A pénzt a helyi önkormányzat fogja beszedni.

Több mint 300 eurós büntetést is kaphatnak majd azok a szülők, akiknek a gyereke túl sok igazolatlan órát halmozott fel
Fotó: Cséfalvay Á. András

Az állam arra kötelezte a városokat és a falvakat, hogy pénzbeli büntetésben részesítsék azokat a szülőket, akiknek a gyereke 15 vagy annál több igazolatlan órát halmozott fel. Ezt az iskoláknak kell majd jelentenie az önkormányzatnak, amely 30 eurótól akár 331,50 euróig szabhat ki büntetést a szülőkre. Milan Vetrák (OĽaNO) képviselő szerint a szankcióra azért volt szükség, hogy a gyerekek ne lógjanak az órákról.

TVnoviny.sk több oktatási intézmény igazgatóját is felkereste, akik közül páran arra hívták fel a figyelmet, hogy az a 15 óra gyorsan összejön, és nem mindig azért, mert a diáknak éppen nem volt kedve iskolába menni.

"Vannak olyan esetek, amikor a gyerek azért nem jön iskolába, mert az anyukája elment dolgozni, neki pedig vigyáznia kell a fiatalabb testvérére. Majd a szülő büntetést kap, még többet fog dolgozni, a gyerek meg nem fog bejárni az órákra. Milyen megoldás ez?" - nyilatkozta az egyik igazgatónő.

Másrészt, vannak olyan igazgatók, akik egyetértenek az intézkedéssel, szerintük ez majd motiválni fogja a szülőket arra, hogy gyerekeik rendszeresen járjanak be az iskolába.

Több önkormányzat is úgy döntött, hogy a kihágás esetén csak a minimális, 30 eurós büntetést fogja kiszabni. Michal Kaliňák, a Szlovákia Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szóvivője szerint vannak olyan családok, akik nagyon nehéz szociális helyzetben vannak, tőlük aligha lehet majd beszedni az összeget. Kaliňák szerint az állam végül kénytelen lesz módosítani az intézkedésen.


(TVnoviny.sk)