Több mint 300 gyerek készül az életmentésre Bősön

2017. június 15. - 06:00 | Régió

Országos polgári védelmi diákverseny kezdődött szerdán a bősi vízi erőműnél az alapiskolák felső tagozatai, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok alsó tagozatai számára.

Több mint 300 gyerek készül az életmentésre Bősön
Az egyik csapat épp egy (fiktív) fejsérülést lát el (Fotók: Paraméter)

A versenyt a belügyminisztérium válságkezelési részlege hirdette ki, a szervezésében pedig részt vesznek a Nagyszombati kerület egyes járási hivatalainak válságkezelési osztályai, továbbá a Szlovák Vöröskereszt és a bősi önkéntes mentőszolgálat.

A versenyre az ország egész területéről összesen 76, Magyarországról vendégként pedig kettő csapat érkezett Bősre, a Dunaszerdahelyi járást a bősi Amadé László és a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola, továbbá a somorjai M. R. Štefánik Gimnázium képviselik, melyek az áprilisi, dunaszerdahelyi járási versenyről jutottak tovább.

Maga a verseny szerdán délelőtt vette kezdetét, amikor is a résztvevők szálláshelye, a Szlovák Műszaki Egyetem Bős melletti komplexuma előtt felsorakoztak, majd Miloslav Ivica, a belügyminisztérium válságkezelési osztályának vezetője, Józan Horváth Gabriella, a Nagyszombati Járási Hivatal elöljárója, illetve Jozef Behul, a Nagyszombati kerületi önkormányzat hivatalvezetői irodájának vezetője is köszöntötte őket. Az egyes versenyszámokat a bősi vízi erőmű területén, annak kikötője környékén teljesítik.

A verseny célja, hogy az alapiskolás korú diákok megállják a helyüket a természet nyújtotta rendkívüli helyzetekben, amikor gyors beavatkozásra, segítségnyújtásra van szükség. Éppen ezért hat versenyszámban kell helytállniuk, melyek közül az első egy 20 kérdést tartalmazó teszt. Ebben leginkább polgári védelmi, tűzvédelmi és egészségvédelmi kérdésekre kell válasolniuk, majd indulhatnak is tovább a következő állomásra, ahol a célbalövést kell bemutatniuk.

Az egyes állomások közt néhány száz méteres területet kell bejárniuk, és tulajdonképpen egyik állomástól sem látszik a következő, tehát még a természeten való eligazodást, tájékozódást is gyakorolják.

A harmadik feladat valamilyen sérülés ellátása volt, ahol a dunaszerdahelyi vöröskereszt munkatársai és önkéntesei vizsgáztatták a diákokat. Eszméletvesztés és a légzés leállása, bokaficam törésgyanúval, nyílt lábtörés, zárt kartörés, felszíni sérülés a fejen, valamint égési sérülés közül húztak a fiatalok, majd elmagyarázták és bemutatták, hogyan hívnak segítséget, illetve részesítik előnyben a sérültet.

A következő állomás a természetben való mozgást, tájékozódást érintette, és be kellett mutatni többek között az iránytű használatát térképen, égtájak meghatározását, a távolságok becslését a terepen.

Ezt követte a tűzoltás, amit egy pumpálós berendezés és néhány sörös doboz segítségével mutattak be a diákok, végezetül az utolsó állomáson a polgári védelmi eszközök, mint például a gázmaszk használatából, evakuációs csomag összeállításából és hétköznapi eszközök rendkívüli helyzetekkor történő felhasználásából vizsgáztak.

Az első, szerdai napon 55 csapat teljesítette a versenyt, míg a csütörtöki napon a fennmaradó húsz csapat áll rajthoz. Mindeközben a éppen nem versenyző, vagy a feladatokat már teljesítő diákok és tanáraik különböző kísérő programokon vehetnek részt, amelyek többek között a dunai ártéri erdők tanulóösvény megismerését, a bősi komplex központi mentőszolgálat technikai eszközeinek bemutatását, hajókirándulást, illetve a lovaglást, lovak gondozásának bemutatását takarják.

(SzT)