Több mint 3300 embert, köztük 1400 időst oltottak be már a Pfizer-vakcinával Dunaszerdahelyen

2021. február 10. - 07:34 | Régió

A hétfői napig bezárólag (hétfőt is beleértve) 3 382 személyt oltottak be a koronavírus ellen a dunaszerdahelyi kórházban - osztotta meg portálunkkal Bock Sylvia igazgatónő.

Több mint 3300 embert, köztük 1400 időst oltottak be már a Pfizer-vakcinával Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A kórházban január 7-én kezdtek oltani, elsőként a frontvonalban dolgozó alkalmazottakat. Eleinte csupán a kórházi alkalmazottak felét-kétharmadát tette ki az érdeklődők száma, mára viszont már mintegy 80%-uk megkapta az első vakcinát.

"A kórháznak valamivel több mint 500 alkalmazottja van, közülük 405-en kapták meg az első oltást, 72-en pedig a másodikat is. Akik nem, azok is már csak azért, mert a közelmúltban estek át a koronavírus-fertőzésen" - jelentette ki.

A kórház alkalmazottai közül jelenleg 32-en vannak karanténban, közülük 3 orvos és 17 nővér.

A kórház alkalmazottain kívül 2 977 személyt oltottak be (összesen tehát 3 382-t) az elmúlt egy hónapban, közülük hétfő délutánig 8-an kapták meg a második oltást (összesen 80-an).

Ebből 250-et tesz ki a régióbeli szociális intézmények alkalmazottainak száma, a legnagyobb csoport pedig a 75 év felettieké, akik közül 1 132 személyt oltottak be, illetve további 319-et, aki a 85 év felettiek csoportjába tartozik.

Az igazgatónőt kérdeztük arról is, ismert-e előttük, hogy valakinél súlyosabb mellékhatások keletkeztek az oltás után, ugyanakkor erre csak az alkalmazottaik viszonylatában tudott válaszolni.

"Az alkalmazottaink között nem tapasztaltunk komolyabb mellékhatást – néhányuknak volt enyhe rosszulléte, hidegrázása a második oltás utáni napon" - mondta.

A napi kapacitás pillanatnyilag 242 oltás, ez tartalmazza azokat is, akik a második oltást kapják. Jelenleg az tapasztalható, hogy a weboldalon, ahol bárki bejelentkezhet az oltásra, aki a most elsőbbséget élvező csoportok valamelyikébe tartozik, a dunaszerdahelyi oltópontnál sosincs szabad hely vagy nagyon hamar elfogynak.

"Az oldalon központilag lefoglalásra kerülnek a második oltás időpontjai, mégpedig az első oltástól számított 28. napon, és csak ezen felül nyílik meg a kapacitás azok számára, akik az első vakcinára jelentkeznének. Matematikailag ez azt jelenti, hogy ha egy napon például 180 személy kapta meg az oltást, akkor az attól számított 28. napon ezt a számot le kell vonni a 242-ből, tehát csupán 62 új személyre nyílik meg a kapacitás" - magyarázta.

Bock Sylvia azt is elárulta, hogy Dunaszerdahelyen a Pfizerf/BioNTech vállalatok által fejlesztett vakcinával oltanak. Szlovákia a héten kezdi meg a pedagógusok elsőbbségi beoltását az AstraZeneca vakcinájával, Dunaszerdahelyen azonban az igazgatónő szerint egyelőre nem lesz erre lehetőség. Persze nem zárható ki, hogy a későbbiekben igen.

(SzT)