Több mint 3500 személynél regisztráltak mellékhatásokat az oltás után

2021. április 23. - 16:22 | Belföld

Csütörtökig 3658 esetben regisztrált a koronavírus-fertőzés elleni vakcina beadása utáni feltételezett mellékhatást az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL). Az összes eset közül 189 volt súlyos, ami az esetek 5,1 százaléka – tette közzé honlapján az ŠÚKL.

Több mint 3500 személynél regisztráltak mellékhatásokat az oltás után
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egyik leggyakoribb súlyos mellékhatás a tartósan emelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomás miatt kezelt betegeknél. Előfordult ájulás, ájulásközeli állapot, trombózis, allergiás reakciók, átmeneti bénulás vagy a rövid ideig tartó eszméletvesztés is. Epilepsziával kezelt betegeknél epilepsziás roham is előfordult.

„A mellékhatások előfordulása és intenzitása függ a beoltott személy általános egészségi állapotától, az életkorától, attól, hogy az illető milyen gyógyszereket szed, az immunválasztól, és bizonyos esetekben az illető pszichés állapotától is. Az oltás utáni mellékhatások általában ritkábbak és kevésbé intenzívek az idősebbeknél" – közölte a ŠÚKL.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint Szlovákiában csütörtökig összesen 996 484 ember kapta meg az első oltást, 396 109-en pedig már a másodikat is.


TASR