Több mint 38 millió adag vakcina érkezett eddig az afrikai országokba

2021. május 13. - 20:33 | Külföld

Több mint 38 millió adag koronavírus elleni vakcina érkezett eddig az afrikai országokba - közölte az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) csütörtökön.

Több mint 38 millió adag vakcina érkezett eddig az afrikai országokba
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A 38,03 millió adagból már felhasználtak 22,4 millió dózist. Statisztikai adatok szerint ezzel a kontinens lakosságának 1,48 százaléka kaphatta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát, míg 0,4 százalék a másodikat is.

A CDC adatai szerint arányosan Marokkó, Nigéria, Etiópia, Egyiptom és Kenya használta fel a legtöbb oltóanyagot az Afrikai Unió tagállamai közül.

Egyiptom csütörtökön jelentette be, hogy 1,7 millió adag AstraZeneca-vakcina érkezett az országba az oltóanyagok méltányos elosztását szolgáló COVAX nemzetközi programon keresztül és félmillió adag Sinopharm-vakcina Kínából.

Az észak-afrikai országba eddig összesen ötmillió adag vakcina érkezett különböző gyártóktól. A kairói vezetés eddig 4,5 milliót kötött le az AstraZeneca és 20 milliót a Sinopharm oltóanyagából. Emellett a Sinopharm és a Szputnyik V hazai termelését is tervezi.

A CDC csütörtöki adatai szerint Afrikában a járvány kitörése óta több mint 4,6 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 125 ezren hunytak el.

MTI