Több mint 4000-en regisztráltak már a parkolási rendszerbe Dunaszerdahelyen, csúszik az ellenőrzése

2021. június 26. - 16:06 | Régió

Júniustól vezették be, az eredeti július helyett csak augusztusban kezdik ellenőrizni a rezidens parkolást Dunaszerdahelyen. Folyamatosan regisztrálnak a helyiek.

Több mint 4000-en regisztráltak már a parkolási rendszerbe Dunaszerdahelyen, csúszik az ellenőrzése
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Miről is van szó?

 • Tudni kell, hogy a rezidens parkolás rendszere nem a belvárosi nappali fizetős, hanem a lakótelepi parkolást érinti (az éves vagy más időszakos parkolókártyák sem érvényesek itt), mégpedig a munkaidő utáni és éjszakai időszakban, este 18 és reggel 8 óra között.
 • A kék színnel kijelölt lakótelepi rezidens parkolókat csak az ott lakók használhatnák ingyenesen. A javaslat indoklásában is szerepelt, hogy egyrészt a lakosoknak szeretnének kedvezni azzal, hogy hazaérve a munkából legyen parkolóhelyük a panelházuk előtt, másrészt a dunaszerdahelyi bejelentett lakhellyel nem rendelkezőket is „motiválnák” arra, hogy jelentkezzenek be állandó vagy átmeneti jelleggel a lakásba, ahol élnek.
 • Egy-egy lakáshoz 1 vagy 2 ingyenes rezidens parkoló tartozna attól függően, hogy abban a lakásban egy vagy legalább két felnőtt él, akinek ott van az állandó lakcíme.
 • Állandó lakhelyen egy harmadik autó évi 200, a negyedik 300, az ötödik vagy azon túli autó pedig 750 euróért parkolhatna.
 • Átmeneti vagy adminisztratív lakcím esetén egyetlen autót regisztrálhatnának arra az adott lakásra. Ilyen esetben egy második rezidens parkoló évi 250, a harmadik 350, a negyedik 550 és az ötödik 750 euróért járna.
 • A város panelházas lakótelepeiből négy zónát alakítottak ki, az adott zónán belül bejelentett lakcímmel rendelkezők pedig abban az övezetben tulajdonképpen bármelyik rezidens parkolót használhatnák egész nap, nemcsak azt, amely a házuk előtt van.
 • Akik viszont nem azon a környéken laknak, azoknak este hattól reggel nyolcig két lehetőségük van: alternatív parkolóhelyen hagyják az autójukat ingyen, ami mindegyik zónában legfeljebb néhány száz méterre található bármely lakóháztól, vagy pedig a nappal a belvárosban érvényes óránkénti parkolódíjat fizetnek az éjszakai időszakban. Ez kiváltható lesz a kihelyezett parkolóautomatákból, sms-ben vagy applikáción keresztül is.
 • A jóváhagyott rendelet szerint a dunaszerdahelyiek, akik regisztrálnak a rendszerbe, egy órát a lakhelyükön kívüli rezidens zónákban is parkolhatnak ingyen esténként, amikor az fizetős lenne. Ehhez azonban a legközelebbi testületi ülésen érkezik egy módosítás, miszerint nemcsak a dunaszerdahelyiek, de bárki így tehet, aki bejelentkezik a ClickPark applikációba.
 • A hétvégéken vagy ünnepnapokon ingyenes maradna az éjszakai parkolás a lakótelepeken is bárki számára, hogy ezzel ne gátolják a családlátogatásokat, családi ünnepségeket. Tehát pénteken este és szombaton este nem kellene fizetnie a látogatóknak sem, a hétfőre virradó vasárnap este viszont már igen. Ünnepnapokon az előző este ingyenes volna, az azt követő munkanapra virradó éjszaka viszont már nem.
 • A rezidens parkolási rendszer tehát nem érinti a családi házas övezetben vagy az olyan lakótelepeken élőket, ahol nem városi tulajdonban vannak a parkolók (pl. Kertész utcai lakóházak), vagy legalábbis a saját parkolójuk regisztrálása céljából nem kell a városi rendszerbe bejelentkezniük.
 • A rendszer eredetileg január 1-jétől lépett volna érvénybe, három hónapos türelmi idővel, ebből lett június 1., míg a városi rendőrök eredetileg júliustól kezdték volna ellenőrizni. Tehát addig kellene mindenkinek regisztrálnia, akit ez érint.

Jany Józseftől, a városi parkolási rendszert üzemeltető Municipal önkormányzati cég igazgatójától megtudtuk, hogy e hét közepéig összesen több mint 4000-en regisztráltak már a rendszerbe. Megtudtuk tőle azt is, hogy a rezidens és alternatív parkolókat is beleszámítva összesen mintegy 4800 parkolót jelölt ki a város.

„Pontos adatokat csak a festések befejezése után tudunk közölni, mivel ezek a munkálatok jelenleg is folyamatban vannak. A tervezett befejezésük július 15., ám ez változhat az időjárási viszonyoktól függően” – szögezte le.

A kijelölt rezidens (kék), illetve alternatív (piros) parkolók a városban

Hájos Zoltán polgármester érdeklődésünkre szintén megerősítette, hogy még folynak a festési munkák, ez az egyik oka annak, hogy a júliusra tervezett ellenőrzést augusztusra halasztják. Az erről szóló rendeletmódosítás a jövő keddi önkormányzati ülésen kerül a képviselők elé.

A módosítások között szerepel az is, hogy a vállalkozók, akiknek egységeik a rezidens zónákban találhatók, pozitív városi elbírálás esetén parkolónként évente 720 euróért megtarthatják azokat a helyeket, amelyeket a klienseik számára tartottak fenn.

Jany József érdeklődésünkre elárulta azt is, hogy a parkolóhelyek felfestése, a zónát jelző, illetve egyéb információs táblák kihelyezése mostanáig áfa nélkül 48 250 euróba került. További 8400 eurós költséggel járt az ezzel kapcsolatos információs rendszer fejlesztése, az automaták átprogramozása és két új beszerzése pedig 10 200 eurót tett ki.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy elegendő lesz-e a kijelölt parkolók száma a rezidens igénylők számára, akik tehát regisztrálnak a rendszerbe. Korábban ugyanis felmerült, hogy az egyes lakótelepek bizonyos részein nincs is annyi parkoló, mint ahányat igényelhetnek, éppen ezért sok helyen a füves és minden egyéb rendelkezésre álló területet „teleparkolnak”.

A városvezetés várakozásai szerint a rezidens parkolás bevezetésével ugyanakkor ezt ellensúlyozhatja, hogy sok céges autó, furgon, szerelőkocsi és egyebek felszívódhatnak a lakótelepekről. Kérdés, hogy ez mire lesz elég.

(SzT)