Több mint 478 millió euróba került az általános tesztelés, a PS szerint ideje abbahagyni

2021. április 30. - 16:49 | Belföld

Több mint 478 millió eurójába került Szlovákiának az átfogó tesztelés - hívta fel a figyelmet pénteki sajtótájékoztatóján a parlamenten kívüli Progresívné Slovensko (PS), és a tesztelés mielőbbi beszüntetésére szólított fel.

Több mint 478 millió euróba került az általános tesztelés, a PS szerint ideje abbahagyni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Lucia Plaváková, a PS tagja elmondta, a pénzügyminisztérium adatai szerint az országos szűrés tavaly több mint 72 millió euróba került, és idén már több mint 406 millió eurót fizettek ki erre az államkasszából. Ez az összeg napról napra emelkedik. „A tesztek beszerzése eddig több mint 287 millió euróba került, a nyomtatványok pedig több mint félmillióba" – mondta Plaváková.

Irena Bihariová, a PS elnöke rámutatott, hogy közel félmilliárd euróból tíz csúcsfelszereltségű kórházat lehetett volna építeni, vagy 31 millió adag Pfizer/BioNtech vakcinát lehetett volna vásárolni, illetve ebből az összegből 16 ezerrel lehetett volna növelni az egészségügyi dolgozók számát. Bihariová szerint itt az ideje, hogy Eduard Heger miniszterelnök „kiálljon ezért” Igor Matovič pénzügyminiszterrel (mindketten OĽaNO) szemben.

A Szputnyik V vakcinák beszerzésével kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalával kapcsotalban Plaváková azt mondta, több problémát is lát. A szerződést "a beszállító álmának" nevezte. Tájékoztatása szerint a szerződésben az áll, hogy a beszállító nem felelős semmiért, Szlovákia pedig kötelezte magát, hogy ha esetleg problémák merülnek fel, kártalanítja a beszállítót.

Plaváková úgy véli, a terméket, vagyis a Szputnyik V vakcinát „nagyon általánosan" határozzák meg. „Nagy problémának” tartja, hogy egymillió dolláros szankció szabható ki a szerződés közzétételéért. Szerinte megdöbbentő, hogy Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter ilyen feltételekkel aláírta a megállapodást. Véleménye szerint számos kérdést felvet a dokumentum, és megkérdőjelezhető a hatékonysága is.

Bihariová felvetette, hogy talán ideje lenne bizalmi szavazást tartani a kormányról. Véleménye szerint a kormánynak meg kellene fontolnia, hogy Igor Matovič pénzügyminiszternek nem kellene-e távoznia.


TASR