Több mint 500 koronavírus vakcinára nincs jelentkező Nagymihályban

2021. január 18. - 13:41 | Régió

Hétfőn megkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása a nagymihályi és a homonnai (Humenné) kórházban. A korona.gov.sk weboldalon található regisztrációs űrlapból kiderül, hogy Homonnán már lefoglalták az összes időpontot, Nagymihályban ezzel ellentétben még mindig 520 adag oltásért nem jelentkeztek.

Több mint 500 koronavírus vakcinára nincs jelentkező Nagymihályban
A nagymihályi Svet zdravia kórház

Jana Fedáková, a kórházakat működtető Svet zdravia hálózat kommunikációs szakembere úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a nagymihályi kórházban (Duklianská ulica) oltóközpontot hoztak létre. „Öt ambulanciát alakítottunk ki erre a célra, amelyek napi kapacitása megközelítőleg 300 fő" - mondta Fedáková, és hozzátette, az oltópontok 9 óra és 15.30 között tartanak nyitva.

A homonnai kórházban 8 és 15 óra között adják be az oltást.

Jelenleg azoknak az egészségügyi dolgozóknak adják be a védőoltást, akik munkájuk során közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerülnek a fertőzöttekkel, oltják a szociális otthonok alkalmazottait és a szociális terepmunkásokat is.

Fedáková emlékeztetett, hogy az oltás előtt kérdőívet kell kitölteni egy, amellyel a kockázati tényezőket mérik fel, az oltás után pedig körülbelül 15 percig a váróban kell maradni. „A veszélyeztetett csoportokhoz tartozóknak 30 percet kell várniuk" - tette hozzá Fedáková.

Katarína Varechová, a nagymihályi kórház egyik körzeti orvosi rendelőjében dolgozó nővér elmondta, a veszélyeztetettek közé tartoznak az allergiások vagy immunbetegségben szenvedők. Az allergiásoknak azt javasoljuk, hogy mielőtt beoltatnák magukat, feltétlenül konzultáljanak az allergológusukkal. „Aki éppen beteg, vagy akit nemrég műtöttek, annak nem adjuk be az oltást" - tette hozzá Varechová.

(TASR)