Több mint 5000 oltás utáni mellékhatásról informált az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal

2021. május 29. - 14:59 | Belföld

Az új koronavírus elleni oltás kapcsán az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) szerdáig (május 26-án) 5109-et regisztrált mellékhatások gyanújáról. A jelentések teljes számából 344 súlyos, ami a bejelentett esetek 6,7 százalékát jelenti. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal ezt internetes oldalán közölte.

A nem súlyos mellékhatások közé tartozik a duzzanat vagy bőrpír volt az oltás helyén, a hónalj nyirokcsomóinak duzzanata és fájdalma, hidegrázás, láz, hányinger, fáradtság, szédülés, fejfájás, izom-és ízületi fájdalom , megnövekedett pulzusszám, gyengeség, emésztési zavar, hőhullámok, övsömör, bőrreakciók (váladék), viszketés az oltás helyén, hányás, hasmenés, bizsergés, mellkasi fájdalom vagy nyomás, szomjúság vagy menstruációs rendellenesség.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal tájékoztatott a súlyos mellékhatásokról is, mégpedig a vérnyomás tartós emelkedését (főleg hipertóniával kezelt betegeknél), trombózist, allergiás reakciókat (egy anafilaxiás reakció), arcidegbénulást, flebotrombózist, trombózist, tüdőembóliát, tartós bénulást, átmeneti bénulást, eszméletvesztést, de például epilepsziás rohamot jelölték meg

Péntekig (május 28.) az állami intézet összesen három halálesetet regisztrál ok-okozati összefüggésben az oltással. Ezek közül két esetben lehetséges a kapcsolat az oltással. Ezek a Pfizer / BioNtech konzorcium és a Moderna oltásai voltak. Az egyik esetet valószínűnek értékelték, az AstraZeneca vakcinája okozhatta a halálesetet.

Összességében az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint pénteken Szlovákiában 1 677 653 személyt oltottak be az első adaggal, a második adaggal 791 605 személyt oltottak be.

TASR/para