Több mint 55 ezer szlovákiai készül külföldről szavazni

2020. január 22. - 14:38 | Belföld

Összesen 55 117 szavazópolgár kérvényezte, hogy külföldről szavazhasson – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya. A külföldről szavazóknak legkésőbb február 28-ig vissza kell küldeniük a válaszborítékot, benne a szavazólappal.

Több mint 55 ezer szlovákiai készül külföldről szavazni
Illusztráció (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren is jóval többen fognak külföldről szavazni

A minisztérium közölte, hogy a postai úton választók száma még körülbelül 10–15-tel növekedhet, mivel néhány szavazótól még a kérvénye kiegészítését várják. 4066 olyan választópolgár kérte ezt a lehetőséget, akinek nem Szlovákiában van az állandó lakhelye.

A szlovákiai állandó lakóhelyre bejegyzett, de külföldön tartózkodó állampolgároknak az állandó lakhelyük önkormányzatához kellett elküldeniük a kérvényüket, összesen 51 051 ilyen kérvény érkezett.

A legtöbb kérvényt Eperjes megye önkormányzataihoz nyújtották be, több mint 9500-at. Több mint 8800 érkezett a Pozsony megyei önkormányzatokhoz, több mint 8300 a Kassa megyeiekhez, és mintegy 3000 Nagyszombat megyébe.

A postai úton szavazást január 10-ig lehet kérni. Ha kérvény minden előírásnak megfelel, legkésőbb 35 nappal a szavazás napja előtt lepecsételt borítékot kézbesítenek a választópolgár külföldi tartózkodási helyének postacímére, benne a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy megcímzett válaszborítékkal, melyen a VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL felirat szerepel. A szavazólapot tartalmazó borítéknak legkésőbb 2020. február 28-ig meg kell érkeznie Szlovákiába.

A parlamenti választást 2020. február 29-én tartják, 25 politikai párt indul a voksokért. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróba kerül. Több mint négymillió választópolgár van Szlovákiában.

(TASR)