Több mint 600 dolgozója hagyja el Szlovákia egyik legnagyobb munkaadóját

2022. szeptember 28. - 13:42 | Belföld

Több mint 600 dolgozó hagyja el a kassai U. S. Steelt, miután a munkáltatónak sikerült egyezségre jutnia a végkielégítésekről. A vállalat szerint ez a nagyobb hatékonyságra, ezáltal a piaci versenyképesség növelésére irányuló törekvés része.

Több mint 600 dolgozója hagyja el Szlovákia egyik legnagyobb munkaadóját
Fotó: TASR/AP

Ján Bača, a vállalat szóvivője szerint az acélművek leállítja a háromból az egyik kohóját. A vezetőség szerint ez egy tervezett leállás, ami az energiapiacon történő árnövekedéssel függ össze.

Szlovákia egyik legnagyobb munkaadója már korábban jelezte a tömeges elbocsátás lehetőségét. Az acélművek motivációs programot készített az alkalmazottai számára: minden egyes dolgozó, aki szeptember 13-ig önként távozott, tehát megállapodással felbontotta a munkaszerződését, egyszeri, magas végkielégítést kap. Ennek magassága attól függ, hogy az illető mennyi időt dolgozott le az üzemben. Konkrétan a havi átlagfizetés 10, 12, illetve 14-szereséről van szó.

A szakszervezetek április óta sztrájkkészültségben vannak az acélművekben. A közvetítőknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk a szerződésmódosításokról. A heti 35,5 órás munkaidő megtartását, illetve a bértarifák 80 euróval történő emelését követelik.

A vállalat vezetősége ezzel továbbra sem ért egyet, így a sztrájk valós veszélye is fennáll.


TASR/para