Több mint 70 százalékkal csökkent a cápák és ráják száma 50 év alatt

2021. január 28. - 08:50 | Tech

Több mint 70 százalékkal csökkent a cápák és ráják száma a tengerekben az elmúlt 50 év alatt - állapította meg a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportja a Nature című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

A Nathan Pacoureau vezette szakértői csoport szerint a tengerekben élő cápa- és rájafajok több mint háromnegyedének állománya veszélyeztetett. Három cápafajt - az óceáni fehérfoltú cápát (Carcharhinus longimanus), a csipkés pörölycápát (Sphyrna lewini) és a kalapácsfejű cápát (Sphyrna mokarran) már akutan fenyegeti a kihalás veszélye.

Ennek oka elsősorban a túlhalászat. A halászok által kifogott cápák és ráják száma ezen állatok összpopulációját tekintve 1970 óta a 18-szorosára növekedett.

Ez a fajok első globális elemzése - közölték a szerzők. Pacoureau és kollégái többek között számos regionális adatot használtak, erre alapozva becsülték fel 18 cápa- és rájafaj populációjának 1970 és 2018 közötti változását.

Emellett elemezték mind a 31 cápa- és rájafaj kihalási kockázatát.

A kutatók szerint a kormányoknak világszerte sürgősen intézkedéseket kell hozniuk a fajok kihalásának megakadályozása érdekében. Felső korlátokat kell bevezetni a kifogható mennyiségekre vonatkozóan, hogy az egyes állományok képesek legyenek helyreállni.


MTI

Címkék: cápa, rája, biológia