Több mint 700 tüntetőt letartóztattak már Iránban, több tucatnyian meghaltak

2022. szeptember 25. - 07:17 | Külföld

Az Irán északi részén több mint egy hete elkezdődött kormányellenes tüntetéseken már több mint hétszáz embert tartóztattak le a helyi rendőrség közlése szerint.

Több mint 700 tüntetőt letartóztattak már Iránban, több tucatnyian meghaltak
Fotó: AP/TASR

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muzulmán kendőt. Halála újra felszította az indulatokat az országrészben a személyes szabadságjogok korlátozása, a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és a szankciók sújtotta gazdaság miatt.

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter közölte szombaton, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredménye szerint a rendőrség nem hibáztatható az őrizetbe vett Mahsza Amini haláláért, a fiatal nőt nem verték meg és más módon sem sérült a koponyája. Szívrohamot kapott - jelentette ki a miniszter az IRNA hírügynökség szerint.

A dpa hírügynökség jelentése szerint Amini apja határozottan elutasította a jelentést. Azt állítja, hogy lányának nem volt semmilyen szívproblémája, így nem halhatott meg szívrohamban.

A demonstrációkon a Gilán tartományi rendőrség vezetőjének szombati tájékoztatása szerint 739 tüntetőt, köztük 60 nőt vettek őrizetbe, és tőlük fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is elkoboztak.

A rendőrfőnök szerint a letartóztatott tüntetők több mint száz rendőr megsebesítéséért és közintézményekben okozott károkért felelősek.

A tüntetéseknek egyes források szerint 11, más adatok szerint már 50 halálos áldozata is van.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és túlzott erőalkalmazástól" a kormányellenes tüntetéseken.

Egy jogvédő szervezet által gyűjtött bizonyítékok szerint az iráni biztonsági erők szándékosan és jogellenesen éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre.

Szombaton ismét több tucatnyi iraki és iráni kurd vonult fel az észak-iraki Erbilben. Az ENSZ helyi épülete előtt gyülekező demonstrálók Amini fényképét ábrázoló plakátokat tartottak fel, és Irán politikai és vallási vezetőjére, Ali Hamenei ajatollahra utalva azt kiabálták, hogy "halál a diktátorra".

(MTI)