Több mint 7000 diákot teszteltek gargalizálással, mind negatív lett

2021. március 8. - 14:57 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter volt az Expres rádió vendége hétfőn, ott beszélt a diákok teszteléséről, az érettségikről és az oktatásügyet érintő egyéb kérdésekről.

Több mint 7000 diákot teszteltek gargalizálással, mind negatív lett
Branislav Gröhling (Fotó: TASR)

Gröhling kifejtette, hogy az elmúlt héten négy iskolában összesen 7 100 diákot teszteltek gargalizálással, és mindegyik teszt negatív lett. Az effajta teszteket azoknál az iskoláknál vetik majd be, amelyek azt kezdeményezik.

Beszélt arról is, hogy mostanra az iskolák mintegy 50 700 alkalmazottját oltották be, ez a szám ugyanakkor nem tartalmazza a nem pedagógiai alkalmazottakat, mint a szakácsnők, vagy gazdasági munkatársak.

"Elmondható, hogy ezen az úton haladva biztonságos környezetet teremtünk az iskolákban" - szögezte le.

Megerősítette ugyanakkor azt is, hogy az oltási stratégia változásának hétfői hatályba lépésével a pedagógusok már nem élveznek prioritást.

Gröhling beszámolt arról is, hogy egyelőre nem számolnak a májusban esedékes szóbeli érettségik eltörléséről. A kérdésre, hogy nem kellene eltörölni, azt válaszolta, hogy bármi lehetséges, ugyanakkor az fog dönteni, hogy milyen lesz a járványhelyzet. Mindenesetre az iskolai biztonság mellett szeretné, ha az érettségiket is biztosítani tudnák.

A középiskolai felvételi beszélgetésekre Gröhling szerint május elején kerülhet sor.

(TASR)