Több mint 75 ezren vettek részt Akihito császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén

2018. december 23. - 12:38 | Külföld

Több mint 75 ezren vettek részt vasárnap Akihito japán császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén az udvar közlése szerint, a legtöbben az ő három évtizedes uralkodása alatt.

Több mint 75 ezren vettek részt Akihito császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén
Fotó: TASR

A 85 éves császár palotája erkélyéről üdvözölte a vendégeket, és beszédében megemlékezett a szigetországot sújtó természeti katasztrófák áldozatairól. Az ünnepnap előtt nyilatkozatot adott a sajtónak, és ebben fontosnak mondta, hogy a japánok ne feledkezzenek meg a II. világháborúban meghalt számtalan honfitársukról, hogy tudatosítsák: az ország háború utáni békéje és felvirágzása az elpusztultak áldozatának és az új nemzedékek fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhető, valamint fontosnak nevezte, hogy a történelmet hitelesen mutassák be a háború után született generációknak.

"Óriási vigaszt jelent nekem, hogy a Heiszei (a "teljes béke megvalósításának" korszaka) háború nélkül ér véget Japánban" - mondta.

Akihito az egyetlen császárként regnáló államfő, a világ legrégibbi uralkodóházának 125. tagja, aki jövő áprilisban lemond a trónjáról, és ezzel véget ér a Heiszei korszak is. A japán császárok születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep az országban, ezen a napon a császári palotát is kinyitják a nagyközönség előtt.

MTI