Több mint 7500 fát csavart ki a szélvihar a Tátrában!

2018. október 31. - 21:39 | Régió

Az erős szél több mint 7500 fát csavart ki hétfőről keddre virradó éjjel, illetve napközben a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP).

Több mint 7500 fát csavart ki a szélvihar a Tátrában!
Illusztráció

Ez csak a TANAP Állami Erdők területén több mint 5000 köbméternyi faanyagot jelent. Martina Petránová, a TANAP Állami Erdők kommunikációs koordinátora szerdán arról tájékoztatott, hogy a legnagyobb károk most is a Tátra árvai (Orava) részén keletkeztek és Zúgónál (Podspády).

Az első szélvihar után az erdészek még a hét elején felmérték a károkat. „A becsléseik szerint a szél akkor nem egész 1000 köbméternyi fát tett tönkre. Jelenleg a természeti erők okozta kár még nagyobb” – közölte.

A legnagyobb károk Zverovka környékén keletkeztek, ahol 1500 köbméternyi fa vált a szél áldozatává. „A becslések szerint Habovkánál a szél 1000-2000 köbméternyi faanyagot tett tönkre” – állapította meg Petránová azt is hozzátéve, hogy Oravicében, ahol áramkiesés is volt, a szél körülbelül 300 köbméternyi fát döntött ki.

A hét elejéhez hasonlóan, a szél Zúgónál is újabb károkat okozott, ahol az előzetes becsélések szerint 2000 köbméternyi faanyag vált a szél áldozatává. Javorina (Tatranská Javorina) térségéből nem egész 1000 köbméternyi faanyagról érkezett kárjelentés.

A tomboló szél okozta károk felmérésén a TANAP Állami Erdők továbbra is dolgozik. Petránová továbbá elmondta: a TANAP Állami Erdők a turistautak karbantartójaként arra kéri a Tátrába látogatókat, hogy legyenek óvatosak ezeken az útvonalakon, illetve hogy tartsák tiszteletben azoknak a munkásoknak az utasításait, akik az utak karbantartásán dolgoznak. „Egyúttal felhívjuk a figyelmet arra, hogy csütörtöktől (november 1.) a TANAP területén – a téli időszak miatt – lezárják a kijelölt turistautakat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a turisták csak a magashegyi menedékházakig mehetnek. Kivételt a Chata pod Rysmi menedékház képez, amely télen zárva van” – mondta. A korlátozás június 14-ig van érvényben.

(TASR)