Több mint 8 millió eurónyi fontért kelt el Banksy Monet-paródiája

2020. október 22. - 09:48 | Kultúra

A vártnál magasabb áron, 7,6 millió brit fontért (8 417 760 euró) kelt el egy szerdai londoni árverésen egy Banksy-alkotás, amely Claude Monet egyik mesterművének újragondolt változata.

Több mint 8 millió eurónyi fontért kelt el Banksy Monet-paródiája
Fotó: AP

A Sotheby's aukciósház közlése szerint "öt elszánt vásárló folytatott kilenc percig tartó online licitharcot" a képért, amely így az alkotó árverésen elkelt második legdrágább műve lett.

Tavaly októberben 9,9 millió fontos áron kelt el Londonban Banksy egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.

A titokzatos brit utcaművész vásznat és olajfestéket ragadva készítette el 2005-ben a Show me the Monet című alkotást, a francia impresszionista festő Tavirózsák című festményének paródiáját.

Az eredeti mű azt a fából készült hidat örökíti meg, amely a francia impresszionista festő giverny-i kertjének tavacskája fölött ívelt át. Banksy változatán az idillt megzavarja, hogy a tavirózsák között két bevásárlókocsi és egy narancssárga útjelző bója áll ki a kerti tóból.

A Sotheby's szerint Banksy a fogyasztói társadalom környezettel szembeni nemtörődömségére világít rá a képpel.

A Show me the Monet című kép, amelynek leütési árát előzetesen 3-5 millió font közé becsülték, a bristoli születésű művész híres alkotásokat újragondoló "remixek", a Crude Oils sorozatának része.

(MTI)

Címkék: Banksy, aukció