Több mint 970 ezer euróból újult meg Csallóközkürt főtere

2020. február 18. - 21:05 | Régió

Csallóközkürt községe egy határon átnyúló projekt befejezéséhez közeledik. A helyiek nagy álma válik ezzel valóra, hiszen már régóta vágytak egy modern faluközpontra.

Több mint 970 ezer euróból újult meg Csallóközkürt főtere
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

A felújítások az Interregionális Együttműködési Program keretén belül valósulhattak meg. A pályázat célja a községek közös erővel való felújítása, megszépítése, valamint a gazdasági versenyképességük megszilárdítása és a turizmus fellendítése. Csallóközkürtön és egyik magyarországi testvértelepülésükön, Erdőkürtön egy időben zajlottak a munkálatok. Csallóközkürtön 2017. december 1-jén kezdődött el a tervek megvalósítása, melyeket ez év február 29-ig kell befejezniük.

„Turisztikai látnivalókat építünk ki, valamint rekonstruálunk, ezzel javítva Csallóközkürt megjelenését. Nálunk történt a látványosabb átalakítás. Park, játszótér, pihenőpadok, amfiteátrum és piactér épült a községünkben, továbbá megszépült a falunk központja. Felépült továbbá egy tanösvény, amelyet két meditációs-információs pavilonnal gazdagítottunk, illetve közvilágítással és öntözőrendszerrel láttunk el. A köztér nagy része térkövet kapott, de sok új zöld területet is kialakítottunk, megannyi új facsemetét ültettünk el”

– fejtette ki Rabay Anikó, a község polgármestere.

Rabay Anikó, polgármester

Erdőkürt községben játszótér épült, egy, a patakon átívelő hidat építtettek, helyükre kerültek az információs táblák, felújították a parkjukat, tetőszerkezettel látták el a színpadjukat, illetve rekonstruálták a vízelvezető csatornájukat.

Mivel a projekt 2017-ben vette kezdetét, így azzal még Rabay Anikó elődje, Kubik József kezdett el foglalkozni. A jelenlegi polgármester a 2018-as év végén, a helyhatósági választások után csöppent bele e történetbe. „A falu közterének kiépítése az elődeimet is foglalkoztatta, már Szűcs László polgármester úr is azon volt, hogy változás történjen. Ennek kidolgozásán munkálkodott az őt követő Bíró Gyula polgármester úr, majd a tervek végső megálmodója, megtervezője, s a szükséges anyagi források beszerzője az elődöm, a szememben nagy tiszteletben álló Kubik József polgármester úr volt. Mondhatni ez az egész az ő gyermeke. Nagy álmunk válik valóra. Ennek az álomnak a megvalósításába nem volt könnyű belecsöppennem. Nehéz egy olyan projektet átlátni, ami valaki másnak a fejéből pattant ki, ennek ellenére igyekeztem helyt állni” – mondta el Rabay Anikó.

Csallóközkürtön a felsorolt felújítások, építkezések több mint 971 ezer euróból valósultak meg. A támogatáson kívül a községnek 5%-nyi önerőt kellett beteremtenie. Bár megfelelő gazdálkodást folytatnak, ehhez azért némi banki kölcsönre is szükségük volt.

„Annak az összegnek a törlesztése, amit a banktól igényeltünk, nem fog problémát okozni a számunkra. Úgy gondolom, megéri a befektetés, hiszen a most megvalósított dolgok hosszú távra szólnak”

– húzta alá a polgármester.

A község valóban egyedi küllemet kapott, a hab a tortán azonban a községháza felújítása lesz, mely épület egyelőre régi, megviselt küllemével kakukktojásként áll a főtéren. A polgármestertől azonban megtudtuk, erre sem kell már sokat várni, tavasszal ugyanis a községi hivatal is új arculatot fog kapni.

Szlávik Cyntia