Több mint egymillió dollárért árverezték el Hitler aranyóráját (FOTÓ)

2022. július 30. - 08:00 | Kultúra

A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.

Több mint egymillió dollárért árverezték el Hitler aranyóráját (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A zsidó szervezetek tiltakozása ellenére megtartott aukción 1,1 millió dollárért kelt el a náci relikvia, jóval kevesebbért az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárnál.

Az aukciósház csütörtöki közlése szerint az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban. Egy francia katona találta meg a náci vezér berchtesgadeni alpesi rezidenciáján 1945. május 4-én, négy nappal Hitler öngyilkossága után. Az óra évtizedeken át a katona családjának birtokában volt.

Fotó: Alexander Historical Auctions

A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mondván, hogy a népirtó diktátor tulajdonából származók tárgyak elárverezése nem segíti elő a náci rémtettekből való okulást, az ilyen tárgyak múzeumokba valók, nem aukciókra.

A Maryland államban tartott árverésen dollárszázezrekért keltek el más náci relikviák is. Egy birodalmi sas a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárért ért meg egy licitálónak, egy bronz íróalátétet, amelyen Hitler aláírta a határmenti cseh területek bekebelezéséről szóló Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárért ütöttek le - olvasható az aukciósház honlapján.

Az Alexander Historical Auctions 2017-ben 243 ezer dollárért árverezte el a Hitler berlini bunkerében a második világháború végén talált rózsaszín telefonkészüléket.

(MTI)

Címkék: Adolf Hitler, árverés