Több mint ezer műtárgyát sikerült elrejtenie az Iszlám Állam elől egy múzeumnak

2019. december 13. - 15:14 | Külföld

Több mint ezer antik műtárgyát rejtette el sikerrel az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai elől az észak-szíriai Rakka városának múzeuma - jelentették be a héten szíriai illetékesek.

A múzeumot, amely hajdanán csaknem 7 ezer antik műtárgyat őrzött, kifosztották és megrongálták a szíriai polgárháborúban. Gyűjteményének nagy része akkor veszett oda, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet megszállta a várost 2014-ben.

Rakka 2017-es visszafoglalása óta a városvezetés az intézmény helyreállításán és a gyűjtemény megmaradt darabjainak felkutatásán dolgozik.

Maamún Abdul-Karim, a szíriai múzeumokért és műemlékvédelemért felelős kormányügynökség korábbi vezetője szerint a háború kezdetén csaknem 5800 tárgyat rejtettek el az intézmény dolgozói.

A város felszabadítása óta ebből végül 1097 tárgy - köztük római kori mozaikok, különböző korokból való pénzérmék és stukkódíszek - került elő.

A ma már a Damaszkuszi Egyetemen tanító Abdul-Karim szerint a megmaradt tárgyak többsége egy raktárból került elő a város peremén, ahol föld alatti kamrákban és titkos ajtók mögé sikerült elrejteni őket.

A helyi banképületbe elrejtett tárgyakat az Iszlám Állam harcosai felfedezték és elvitték.


MTI