Több mint ezer orrszarvút öltek meg vadorzók Dél-Afrikában egy év alatt

Ismét több mint ezer orrszarvút öltek meg vadorzók egy év alatt a Dél-afrikai Köztársaságban. 

Több mint ezer orrszarvút öltek meg vadorzók Dél-Afrikában egy év alatt
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Az elmúlt évben illegálisan elejtett állatok száma 1028, ami alig mutat csökkenést a tavalyelőtti 1054-hez képest - mondta Edna Molewa dél-afrikai környezetvédelmi miniszter csütörtökön. 

A leginkább érintett terület a turisták által kedvelt Krüger Nemzeti Park az ország keleti részében, ahol 505 rinocéroszt öltek meg 2017-ben. 

"Világos, hogy újabb célokat tűzünk ki a vadorzók elleni küzdelemben, de azt is pontosan tudjuk, hogy a harc még messze nincs megnyerve" - mondta Molewa. 

Az országszerte elfogott vadorzók és tülökcsempészek száma 680-ról 518-ra csökkent. A miniszter kiemelte: csak a Krüger Nemzeti Parkban 220 fegyvert foglaltak le a letartóztatások során. 

Afrikában a becslések szerint még mintegy 20-25 ezer orrszarvú él szabadon, közülük a legtöbb a Dél-afrikai Köztársaságban.

A 2017-ben megölt rinocéroszok száma elfogadhatatlanul magas. Az egy napra jutó csaknem három megölt orrszarvúval a válság megállíthatatlanul folytatódik - emelte ki Tom Milliken, a Traffic állatvédő szervezet munkatársa. 

Az orrszarvútülökkel való kereskedelem nemzetközi szinten tiltott négy évtizede. A feketepiacon ellenben a jelentések szerint több tízezer eurót is fizetnek kilogrammjáért. 

Elsősorban Kínában és Vietnamban keresett áru, ott ugyanis afrodiziákumként tartják számon, és gyógyító erőt tulajdonítanak a tülköknek, holott anyaguk keratin, tehát ugyanaz, amiből az emberi köröm is felépül.

(MTI)