Több mint ezer urándúsító centrifuga működik egy iráni földalatti üzemben

2020. szeptember 14. - 09:30 | Külföld

Az iráni atomenergia-hivatal vezetője megerősítette vasárnap, hogy a fordói földalatti üzemben jelenleg 1044 uráncentrifuga üzemel, megfelelően annak, hogy Teherán lazított az atomprogramját korlátozó többhatalmi megállapodásban vállalt kötelezettségein.

Több mint ezer urándúsító centrifuga működik egy iráni földalatti üzemben
Fotó: Satellite image - Maxar Technologies/AP

Irán a Kúm városa mellett található urándúsító üzem teljes leállítását ígérte a 2015-ben Bécsben aláírt megállapodásban, hogy cserében fokozatosan feloldják a vele szemben érvényesített nemzetközi szankciókat. 2019 májusában azonban - egy évvel azután, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a sokat bírált megállapodást, és újra életbe léptette az Irán elleni büntetőintézkedéseket - az iráni vezetés közölte, hogy korlátozni fogja az atomalkuban vállalt kötelezettségei végrehajtását.

Irán tavaly novemberben jelentette be e korlátozások negyedik szakaszát, és újraindította urándúsító tevékenységét a Teherántól mintegy 180 kilométerre délre található Fordóban, szembe menve Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az Európai Unió felszólításával, hogy térjen vissza a párbeszédhez és kötelezettségei betartásához.

"Jelenleg 1044 urándúsító centrifuga működik Fordóban" - hangoztatta vasárnap Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-hivatal vezetője az Icana kormányzati sajtóügynökségnek. "...ez megfelel az általunk bejelentett lépéseknek és a szükségleteinknek is"

- mondta, hozzátéve, hogy Irán a jövőben tárolni is fogja a dúsított uránt.

A 2015-ös atomalkuban Teherán vállalta, hogy csökkenti dúsítotturán-készletét, csökkenti a dúsítás mértékét, centrifugái számát, továbbá nem állít üzembe fejlettebb uráncentrifugákat. A megállapodásból való amerikai kihátrálást követően azonban Irán minden pontban korlátozta kötelezettségei teljesítését. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tíz napja Bécsben ismertetett jelentése szerint Irán jelenleg a 2015-ös atomalkuban engedélyezettnél tízszer nagyobb mennyiségű dúsított uránnal rendelkezik.

(MTI)

Címkék: iráni atomprogram