Több mint harminc újságíró megsebesült a tbiliszi tüntetéseken

2019. június 21. - 19:28 | Külföld

Legkevesebb 31 georgiai és külföldi újságíró is megsebesült a georgiai parlament előtt éjszaka lezajlott erőszakos tüntetésen - közölte pénteken a  georgiai újságírók szervezete. 

A szervezet tájékoztatása szerint a sebsültek között vannak a Reuters nemzetközi hírügynökség, a georgiai Rusztavi-2 és a Pirveli televíziók, a georgiai közszolgálati média, az on.ge, az interpressnews, a civil.ge, a Kavkazkij Uzel, a netgazeti hírportálok, valamint a Radio Svoboda munkatársai is. A legtöbben közülük gumilövedékektől kaptak sebesülést. A Reuters dél-kaukázusi tudósítóját, Maku Antidzét egy téglaszilánk találta el. A Rusztavi-2 tudósítója kulcscsonttörést szenvedett.

"Követeljük a biztonsági erők azon tagjainak megnevezését és haladéktalan felelősségre vonását, akik újságírókra célozva lőttek" - áll a szervezet közleményében. A dokumentum szerint az újságírókat jól meg lehetett különböztetni, ennek ellenére a biztonsági erők akadályozták őket újságírói tevékenységükben.

A georgiai parlament előtt előző éjszaka erőszakos tüntetés zajlott le, amelyet az váltott ki, hogy az orosz parlament egyik képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi gyűlésen. Csütörtökön tartották a georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen. A közgyűlésen Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt, ő nyitotta meg a fórumot a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a kaukázusi országban.

A történtek miatt lemondott pénteken Irakli Kobahidze, a georgiai parlament házelnöke, valamint mandátumáról a közgyűlést szervező Zakarija Kucnasvili georgiai kormánypárti képviselő.


MTI