Több mint háromezer szlovák állampolgár vár hazaszállításra, növelni kell a karanténközpontok kapacitását

2020. április 2. - 11:31 | Belföld

A külügyminisztérium államtitkára, Martin Klus szerint további 3100 szlovák állampolgár szeretne hazatérni külföldről az állam segítségével, ehhez azonban az elkövetkező napokban növelni kell a karanténközpontok kapacitását.

Több mint háromezer szlovák állampolgár vár hazaszállításra, növelni kell a karanténközpontok kapacitását
Fotó: Paraméter - illusztráció

„Bízunk benne, hogy nemcsak megyei szinten, hanem a belügyminisztérium és a védelmi tárca kapacitásai által is sikerül találnunk szabad helyeket” – nyilatkozta Klus a csütörtöki kormányülés előtt.

A külügyi államtitkár szerint még további 3100 személy vár arra, hogy az állam segítségével hazatérhessen külföldről.

„Haza tudjuk őket szállítani két héten belül, de szabad helyekre van szükségünk a karanténközpontokban” – tette hozzá.

Legközelebb pénteken a norvégiai Oslóból érkezik repülőgép hazaszállított állampolgárokkal.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter ezzel összefüggésben közölte, jelenleg a tárcához tartozó öt központban biztosítanak szállást megközelítőleg hatszáz hazaszállított személynek. Ezeket a személyeket fokozatosan tesztelik, negatív eredmény esetén pedig elhagyhatják a központot és új személyek érkezhetnek a helyükre.

A miniszter azonban nagyobb türelmet kért a karanténközpontokban elhelyezett emberektől, mert nem egy esetben akadt probléma a viselkedésükkel.

„Nem szeretnénk, ha megismétlődne a múlt heti eset, amikor kárt okoztak a központ berendezésében, kidobálták az ablakon a matracokat, és tiszteletlenül viselkedtek az emberekkel, akik segíteni akartak nekik” – figyelmeztetett, azt viszont nem pontosította, hogy melyik karanténközpontban történt az incidens.


(TASR/para)