Több mint hét órája ekézik Pellegrinit a parlamentben, kedden szavaznak róla

2019. szeptember 13. - 21:44 | Belföld

A kormányfő szerint az a lényeg, hogy Jankovská már nem ül a helyén.

Több mint hét órája ekézik Pellegrinit a parlamentben, kedden szavaznak róla
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint az a lényeg, hogy Monika Jankovská többé már nem igazságügyi államtitkár. „Ha nem távozott volna, akkor beszélhetnénk arról, hogyan tovább” – jelentette ki a pénteki rendkívüli ülésen.

Ez utóbbi összehívását az ellenzék indítványozta Pellegrini leváltása végett.

„Az államtitkár asszony már nem ül a székében. Hogy ez nem akkor történt meg, amikorra Matovič úr vagy Heger úr megálmodta, nem az én gondom, hanem az önöké”

– fogalmazott a kormányfő, hozzáfűzve: senkit nem fedezett, és senkit nem kért arra, hogy a hivatalában maradjon.

„Tíz nap kellett ahhoz, hogy Monika Jankovská távozzon, ez alatt a tíz nap alatt Peter Pellegrini úgy viselkedett, mint Monika Jankovská szárnysegédje”

– jelentette ki Igor Matovič, az OĽaNO elnöke, hozzátéve: a kormányfőnek nem kellene elbagatellizálnia a rendkívüli ülés jelentőségét.

Pellegrini azt válaszolta, hogy gond nélkül képes lenne egyedül is megvédeni magát. „12 képviselő 'extrém' támadásának vagyok kitéve. Ezzel egyedül is megbirkózom, nincs szükség a koalíció képviselőire vagy a kormány tagjaira” – mondta Matovičnak, aki azt kifogásolta, hogy Pellegrinit nem védik a párttársai.

A kormányfő leváltását célzó javaslat vitája több mint hét órája tart, ez alatt az idő alatt több ellenzéki képviselő is beszédet mondott, melyekre aztán a Smer-SD képviselői reagáltak.

Még nyolc olyan képviselő szólalhat fel, akik írásban jelentkeztek, de ezt követően mások is kérhetnek még majd szót. A kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról várhatóan kedden szavaz a parlament.

Danko: A koalíció támogatja a kormányfőt

A koalíció támogatja Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt. Ezt Andrej Danko (SNS) parlamentelnök mondta, miután véget ért a Koalíciós Tanács ülése és elkezdődött a parlament Pellegrini leváltásáról szóló rendkívüli ülése.

Danko elmondta, nem tudja, mikor fog véget érni az ülés, de szerinte az a fontosabb kérdés, hogy mikor kerül sor a szavazásra. Ezt kedd (szeptember 17.) 9:00 órára tervezik.

Mint ismert, Pellegrinit azért akarja leváltani az ellenzék, mert nem javasolta Monika Jankovská (Smer-SD) igazságügyi államtitkár leváltását azok után, hogy felmerült: Jankovská üzeneteket válthatott Marian Kočner vállalkozóval, aki ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése ügyében folyik eljárás. A kormány nem támogatja Pellegrini leváltását. Jankovská időközben távozott a hivatalából.


(TASR)