Több mint hétszáz embert vettek őrizetbe a vasárnapi országos tüntetéseken Fehéroroszországban

2020. szeptember 14. - 12:27 | Külföld

A fehérorosz rendőrség 774 kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe vasárnap az országban tartott tüntetéseken - közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium.

Több mint hétszáz embert vettek őrizetbe a vasárnapi országos tüntetéseken Fehéroroszországban
Fotó: TASR/AP

A fővárosban mintegy százezer ember vonult vasárnap az utcákra tiltakozásul Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztása ellen.

A tüntetők felvonulásukat a "Hősök menetének" nevezték, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.

A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a tiltakozók ellen. A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel, ahol ugyancsak akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak.

Lukasenka hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Repülőgépe már meg is érkezett a déloroszországi városba - derült ki egy, a gépek azonosítójelét nyomon követő oldalról, amelynek adatát a Reuters hírügynökség közölte.

A fehérorosz vezető a nap folyamán találkozik Putyinnal, akitől segítséget remél az országban már öt hete tartó, lemondását követelő megmozdulások miatt.

A Reuters anyagában azt írta, Putyin kezében van Lukasenka sorsa, aki 26 éve tartó uralmának legnagyobb válságát éli át. Gazdasági és katonai támogatást remél, hogy a helyzetet a maga javára fordítsa, miközben biztonsági emberei keményen szembeszállnak a tiltakozókkal.

A fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A hivatalos adatok szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

Az eredmény ismertetését követően azonban tiltakozások kezdődtek az országban. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Számos ellenzéki vezető külföldre menekült vagy hatósági kényszerből vagy saját elhatározásából.

(MTI)