Több mint hétszázan próbálkoztak öngyilkossággal tavaly Szlovákiában

2020. szeptember 10. - 13:07 | Belföld

A szakértők az öngyilkosság megelőzésének világnapja (szeptember 10.) alkalmából felhívják a figyelmet arra, hogy a krízishelyzetben lévő emberek segélyhívó vonalakon kérhetnek támogatást.

Több mint hétszázan próbálkoztak öngyilkossággal tavaly Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A statisztikai adatokból kiderül, hogy tavaly 743-an próbálkoztak öngyilkossággal Szlovákiában. A férfiak nagyobb számban döntöttek úgy, hogy önkezűleg vetnek véget az életüknek, az öngyilkossági kísérletek aránya viszont nagyjából megegyező a nők és a férfiak közt.

„Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztet, hogy a Covid-19 világjárvány egyik másodlagos következménye az, hogy növekedni fog az öngyilkosságok száma. A rendkívüli helyzet idején nagyobb szükség volt a segélyhívó vonalakra, a távolsági szolgáltatásokra és a segélyvonalak szisztematikus támogatására” – nyilatkozta az IPčko.sk internetes segélyközpont alapítója, Marek Madro pszichológus a TASR hírügynökségnek.

A pszichológus szerint Csehországban a segélyvonalak támogatása a nemzeti cselekvési terv részét képezi, míg Szlovákiában ez nem így működik, a segélyszolgálatok fenntartása elsősorban polgári aktivitás eredménye.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) statisztikai adatai szerint tavaly 743-an próbálkoztak öngyilkossággal Szlovákiában. Leggyakrabban a 30 és 39 év közötti nők és férfiak próbáltak önkezűleg véget vetni az életüknek, konkrétan 95 férfi és 60 nő. Gyerekeknél 14 éves korig 41 öngyilkossági kísérletet regisztráltak, 34 lánynál és 7 fiúnál. A 15 és 19 év közötti fiataloknál 89 öngyilkossági kísérlet történt (59 lány, 30 fiú).

Az NCZI adati szerint az öngyilkosság kísérletek leggyakrabban családi problémákra vezethetők vissza (42,8 százalék), továbbá személyi konfliktusokra (15,5 százalék) és egzisztenciális problémákra (12,1 százalék).

Tavaly országszerte 498 személy követett el öngyilkosságot (416 férfi és 82 nő).

A pszichológus szerint Szlovákiában jelenleg hiányzik a stratégiai terv, amely szisztematikusan foglalkozna az öngyilkossági esetek számának csökkentésével.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat alapdíjas telefonszámait: 0918500333, 0904500338. A szlovákiai magyar segítők szerda este 6 és csütörtök este 6 óra között elérhetőek, a többi időpontban pedig, ahogy már ez 2016 óta is folyamatosan működik, a beérkező hívások a magyarországi és kárpátaljai segítőkhöz vannak átirányítva.


(TASR/para)

Címkék: Öngyilkosság, NCZI