Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma

2022. március 1. - 14:55 | Régió

Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben.

Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma
A nagyszelmenci határátkelőhely (Fotó: TASR)

Szlovákiának Ukrajnával négy határátkelője van, ezek közül jelenleg három bonyolít le gyalogos és autós személyforgalmat, az ugari (Ubľa), a felsőnémeti (Vysné Nemecké) és a nagyszelmenci (Veľké Slemence). Az egyetlen szlovák-ukrán vasúti határátkelőnél - Tiszacsernyőn (Čierna nad Tisou) - már korábban ideiglenesen leállították a személyforgalmat – közölte az MTI-vel a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden.

A rendőrség adatai szerint az ukrajnai konfliktus kezdete előtt ezen a három határátkelőn napi átlagban összességében mintegy másfél ezren léptek be Szlovákiába. Ez a szám az utóbbi napokban a többszörösére emelkedett, az elmúlt 24 órában 12 ezer volt. A konfliktus kezdete utáni első napokban kiadott statisztikák szerint az ukrán oldalról Szlovákiába belépők túlnyomó része ukrán útlevéllel rendelkezett.

A szlovák rendőrség aktuális adatai szerint a szlovák-ukrán határátkelők közül az országba való belépésnél kedden reggel a legtöbben - mintegy másfél ezer gépkocsi és ötszáz gyalogos - Felsőnémetinél várakoztak, ott 10-12 óra volt a várakozás időtartama. A leghosszabb várakozási időt - mintegy 30-35 órát - az ugari határátkelőtől jelentették, ott kedden reggel mintegy 700 gépkocsi és 50 gyalogos várt a bebocsátásra.

A Szlovákiában menekültstátuszért folyamodó ukrajnai állampolgárok száma egyelőre nem jelentős, szombaton például 35-en adtak be ilyen kérvényt.


(MTI)