Több mint kétszáz delfinnek sikerült visszaúsznia a partról a vízbe

2017. február 12. - 16:58 | Tech

A napokban partra vetődött több mint 650 gömbölyűfejű-delfinből több mint kétszáznak sikerült a dagállyal visszaúsznia a vízbe Új-Zélandon vasárnapra virradó éjjel.

Több mint kétszáz delfinnek sikerült visszaúsznia a partról a vízbe

A Globicephalák nemébe tartozó delfinek két nagy csoportja sodródott a Déli-szigeten lévő Farewell Spit sekély parti vizeibe, onnan a szárazföldre. Mintegy 350 elpusztult, köztük az a húsz, amelyet el kellett altatni.

Száz állatot önkéntesek segítettek vissza a tengerbe, több mint 200 magától úszott vissza az éjjeli dagállyal. Önkéntesek százai, köztük gazdák és turisták napokon át locsolták vízzel az állatokat, hogy fel ne melegedjenek. Dagálykor igyekeztek visszajuttatni őket a vízbe.

"Dalokat énekeltek nekik, elnevezték őket, úgy bántak velük, mint a nagyra nőtt gyerekekkel" - mondta Herb Christophers, a környezetvédelmi hatóság képviselője. Hozzátette, mindenki reméli, ezzel vége a szomorú eseménynek, bár lehetséges, hogy néhány delfin visszatér és újra megfeneklik a parti fövenyen.

Az első hullámban több mint 400 delfint találtak a parton csütörtök éjjel, sokuk már nem élt. Szombaton az önkénteseknek sikerült visszaúsztatni a még életben lévőket, de órákkal később egy különálló delfinraj került bajba a parton.

Andrew Lamason, a hatóság szóvivője elmondta, bizonyosak benne, hogy ekkor egy másik csapat sodródott partra, mert az első raj életben maradt és vízbe bocsátott tagjait megjelölték, az újonnan kisodródott állatok közül pedig egy sem viselt jelet.

Az önkéntesek vízben állva alkottak élő láncot, hogy megakadályozzák a delfinek újabb partra vetődését, bár figyelmeztették őket, hogy az egyik állaton cápaharapásnak tűnő sebesülést fedeztek fel.

Farewell Spitet, a Tasman-tengerbe benyúló keskeny földnyelvet delfincsapdának is nevezik, mivel hosszú partvonala, lassan mélyülő vize valószínűleg megzavarja az állatok navigációját: ha a közelébe kerültek, nehezen tudnak eltávolodni onnan.

Többféleképpen magyarázzák, miért kergetik magukat veszélybe a delfinek a partra sodródással, egyes vélemények szerint zsákmányt űzve jutnak túl közel a szárazföldhöz, mások úgy vélik, a csoport egy beteg tagját próbálják megvédeni, közben tévednek el.

Az új-zélandi vizekben gyakori gömbölyűfejű-delfinek nagyjából 7,5 méteresre nőnek meg.


MTI/para

Címkék: delfin, Új-Zéland