Több mint négymillió adag vakcinára kötött szerződést hétfőn Szlovákia

2021. január 20. - 16:52 | Belföld

Hétfőn Szlovákia további, több mint négymillió adag Covid-19-vakcinára kötött szerződést – jelentette be Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter a szerdai sajtótájékoztatón.

Több mint négymillió adag vakcinára kötött szerződést hétfőn Szlovákia
Fotó: TASR

„Szlovákiának a felnőtt lakosság 85 százaléka számára elegendő mennyiségű vakcinája van” – jelentette be a kormányfő. A Pfizer és a Moderna oltóanyagairól van szó.

Matovič hozzátette, mostantól tehát minden azon múlik, hogy a vakcinagyártók milyen ütemben képesek előállítani az oltóanyagot. A hétfőn megkötött szerződések által a miniszterelnök szerint az idei év végéig 3,7 millió ember kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát.

„Szorítani kell a gyártóknak, hogy győzzék előállítani az általunk és más országok által megrendelt mennyiséget” – tette hozzá.

Hétfőig több mint 2,4 millió adag oltóanyagra kötöttek szerződést a Pfizer/BioNTech vállalattal, este pedig több mint 3,4 millió adag vakcinát kötöttek le. A Modernától 962 917 adag oltóanyagra szerződtek, és további 601 823 adagot kötöttek le hétfő este. Így összesen több mint 7,4 millió adag vakcina áll majd rendelkezésére Szlovákiában - tájékoztatott a miniszterelnök.

„Ha az emberek 85 százalékának beoltását tűznénk ki célul, az nagyon jó lenne, és meglehet, hogy ezzel az elsők lennénk Európában" – mondta Matovič.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter megjegyezte, a fővárosban a legnagyobb az érdeklődés az oltás iránt, ezért a jövő hét folyamán további négy oltóközpontot létesítenek Pozsonyban.

A miniszter szerint februártól rendelkezésre áll majd az AstraZeneca vakcinája is, amelyet egyelőre nem hagyott jóvá az EU. Ebből 3,6 millió adagra kötött szerződést Szlovákia.

Ami a Pfizet/BioNTech cég oltóanyagát illeti, kedden 10 százalékkal kevesebb érkezett az országba, mint amennyit korábban ígértek, megközelítőleg 46 ezer adag, de a jövő hét folyamán még jelentősebb lehet a kiesés.

Matovič megjegyezte, a Pfizer és a Moderna vakcináinak megvásárlása „anyagilag igényesebb lesz, de bíznak benne, hogy a fennmaradt mennyiséget el tudják majd adni más országoknak”. Mindegyik EU-tagállam ugyanannyiért jut hozzá az oltóanyagokhoz.

Krajčí közölte, bizonyos oltóközpontokban már vannak szabad kapacitások arra, hogy megkezdjék a 85 év feletti nyugdíjasok oltását. A miniszter ezért arra szólította fel az embereket, hogy mielőbb regisztráljanak. A nyugdíjasokat a körzeti orvosok is regisztrálhatják, illetve az egészségügyi minisztérium call centerén keresztül is bejelentkezhetnek.

A miniszter felhívást intézett az orvosokhoz, hogy segítsenek enyhíteni a kórházakra nehezedő terhet. Megjegyezte, hogy kedden minden eddiginél több beteg volt az ország kórházaiban, de Krajčí közölte, minden pácienst elláttak.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy akik átestek a COVID-19 betegségen, azok orvosi igazolást kapnak erről, anélkül is, hogy megvizsgálnák, van-e ellenanyag a vérükben. Elmondása szerint annak, akinek pozitív volt a koronavírus-tesztje, de tünetei nem voltak, meg kell nézetnie, hogy vannak-e ellenanyagai, mivel fennáll a veszélye, hogy megfertőzhet másokat.


(DenníkN/TASR/para)