Több mint negyven emberrel végeztek ismeretlen fegyveresek

2019. június 19. - 07:21 | Külföld

Ismeretlen fegyveresek legkevesebb 41 embert gyilkoltak meg két faluban Mali központi részén  - közölte kedden Issiaka Ganame, yorói polgármester.

A támadások hétfőn este érték a Burkina Fasó-i határon fekvő Yoro és Gangafani nevű településeket. Az áldozatok többségében a dogon népcsoporthoz tartoztak. Yoróban 24-en, Gangafaniban pedig 17-en vesztették életüket.

"Mintegy száz ismeretlen fegyveres motorokon meglepetésszerűen behajtott Yoróba és tüzet nyitott a lakosokra. Aztán a 15 kilométerre lévő Gangafani felé vették az irányt" - számolt be a történtekről Ganame.

Az utóbbi hónapokban ismét fellángolt a muszlim vallású, nomád pásztor fulanik és a vadász életmódot folytató dogon törzsek közötti etnikai konfliktus, amely az idén már százak életét követelte.

A múlt hét elején állítólag fulani fegyveresek rohantak le egy dogon falut. A hatóságok kezdetben csaknem száz halottról beszéltek, később azonban 35-re pontosították a halottak számát.

Azt megelőzően márciusban több mint 150-en estek áldozatul vérengzéseknek. Mali központi fekvésű sztyeppés és sivatagos részein az etnikai villongások mellett gondot okoz az is, hogy a helyi iszlamista csoportok mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is megvetette a lábát.


MTI

Címkék: mészárlás, Mali