Több mint száz emberrel végzett a súlyos betegség

2018. április 16. - 16:57 | Tech

 Legalább 101 emberéletet követelt a Lassa-láz Nigériában - mondta el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet hétfőn.

További 45 halálesetet még nem erősítettek meg. Két hónap alatt vélhetőleg 1781-en betegedtek meg, a megerősített Lassa-lázas esetek száma 408.

Nigéria 37 szövetségi államából 18-ban regisztráltak megbetegedéseket - tette hozzá az MSF. A Lassa-láz az északkeleti Bauchiban, a délkeleti Ebonyiban és a délnyugati Ondóban tombol a leghevesebben.

A segélyszervezet elmondta, hogy a betegeket kezelő egészségügyi dolgozók és orvosok közül is többen megfertőződtek és meghaltak. Ők nem tudták, hogy betegeik elkapták a vírust, vagy nem viseltek megfelelő védőruházatot.

Bár a 190 milliós Nigériában időről időre felüti fejét a Lassa-láz, ez az első alkalom, hogy ilyen mértékű a megbetegedés - hívta fel a figyelmet a nigériai járványügyi hivatal. A szervezet február végén 317 fertőzöttről és 72 halottról számolt be. Százakat megfigyelés alatt tartanak, mert kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel.

A vírus a nyugat-afrikai Libériában is megjelent. Ott legalább tizenketten vesztették életüket az év eleje óta.

A Lassa-láz vírusos megbetegedés, amelyet 1969-ben jegyeztek fel először az észak-nigériai Lassában. A súlyos esetekben akár halállal is végződő láz ellen nincs oltás. A betegség patkányürülékkel, valamint a fertőzöttek testnedveivel terjed.

Szélsőséges esetekben a lappangási időszakot követően a beteg fokozatosan emelkedő lázra, hidegrázásra, fejfájásra, izom- és csontfájdalmakra, arcduzzanatra, valamint nagyon rossz közérzetre panaszkodhat. Ezt követően kötőhártya-gyulladás és belső vérzések jelentkezhetnek.

(MTI)

Címkék: meghaltak