Több mint száz fogoly szökött meg egy börtönből az ima alatt

2018. november 30. - 10:55 | Külföld

Megszökött 113 fogoly egy nyugat-indonéziai börtönből az ima alatt - közölte a helyi rendőrség pénteken.

A szökés csütörtök este történt a Lambardo fegyházban, amikor a 720 rab az esti imán vett részt - mondta el Trisno Riyanto, Aceh tartomány székvárosa, Banda Aceh rendőrfőnöke. Indonézia lakosságának többsége muszlim vallású.

Riyanto tudatta, hogy a foglyok - akiknek többségét kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el - előre megtervezték szökésüket, átvágták a drótokat és a vasrácsokat, hogy minél gyorsabban kijuthassanak a közeli rizsföldekre.

A hatóságok 26 szökevényt elfogtak, és útzárakat állítottak fel Banda Acehben, hogy elkapják a többieket is.

Rio Septianda Djambak tartományi rendőrfőnök felszólította a menekülőket, hogy három napon belül adják fel magukat, és arra kérte rokonaikat: segítsenek a hatóságoknak elfogni őket.

Indonéziában gyakran fordulnak elő szökések. A délkelet-ázsiai ország börtönei túlzsúfoltak, anyagi forrásaik pedig szűkösek. A legtöbben kábítószer-kereskedelem miatt ülnek rács mögött.

Tavaly több mint 440-en szöktek meg egy börtönből Riau tartományból a pénteki ima alatt. 2013 júliusában mintegy 240 fogoly - köztük több terrorista - jutott ki egy lázadás során egy medani börtönből Észak-Szumátra tartományban.

(MTI)

Címkék: börtön, rabok, szökés